V Severodonecku po navedbah proruske strani predaja ukrajinskega bataljona

Svet 19. Jun 202212:01 > 16:03 7 komentarjev
Lugansk
Anna Kudriavtseva/REUTERS

Borci ukrajinskega bataljona Ajdar v predmestju Severodonecka so se predali, danes poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na proruske vire v Lugansku. V ruskem napadu v regiji Dnipropetrovsk pa naj bi bilo ubitih več deset visokih ukrajinskih častnikov. Iz ukrajinske prestolnice Kijev pa danes poročajo o novih letalskih napadih. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je opozoril, da bi lahko vojna v Ukrajini dolgotrajna.

Veleposlanik samooklicane Luganske republike v Rusiji Rodion Mirošnik je na Telegramu je objavil, da je bila v predmestju Severodonecka, Metelkinu, potrjena predaja oborožencev skupaj z njihovimi voditelji. Dodal je, da je “obrobje Lisičanska utrpelo zelo hude udarce.” Po njegovih navedbah so tudi borci v kemični tovarni Azot v Severodonecku nakazali, da so pripravljeni nadaljevati pogajanja.

Ruska vojska je kasneje po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila, da je v raketnem napadu v regiji Dnipropetrovsk na jugovzhodu Ukrajine uničila eno od poveljstev ukrajinske vojske. Pri tem naj bi bilo po navedbah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašekova ubitih več kot 50 visokih ukrajinskih častnikov, med njimi tudi generali.

Poveljstvo ukrajinske vojske je bilo v bližini mesta Široka Dača. Konašenkov je še navedel, da naj bi v regiji Doneck na vzhodu države z raketami zadeli tudi večjo enoto ukrajinske vojske. Ubitih naj bi bilo 300 ljudi. Številk ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Župan Melitopolja na jugovzhodu Ukrajine Ivan Fedorov pa je danes dejal, da so ukrajinske sile občutno napredovale na območju Hersona in naj bi bile že na obrobju mesta. “Podobno je na območju Melitopolja. Naše oborožene sile so se iz Zaporožja že pomaknile za več kot 10 kilometrov proti Melitopolju,” je dejal Fedorov. Kot je dodal, so ukrajinske sile dobile novo orožje Zahoda in bodo lahko osvobodile Melitopolj, ki je zdaj v ruskih rokah, povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ukrajinska prestolnica Kijev pa je bila davi znova tarča letalskih napadov. Po uradnih navedbah je ukrajinska protizračna obramba ruske rakete nad mestom sestrelila. “V predelu mesta Višgorod so davi odjeknile eksplozije. Protizračna obramba je streljala na sovražne cilje,” je na svojem Telegramu objavil vojaški guverner Kijevske regije Oleksij Kuleba. Po njegovih navedbah v mestu ni ranjenih ali nove gmotne škode. Kijevčane je prosil, naj se ob alarmih za zračni napad zatečejo v zaklonišča.

Ruska vojska je ob začetku vojne v Ukrajini večkrat obstreljevala Kijev. Na začetku invazije so ruske kopenske in zračne čete poskušale zavzeti ukrajinsko prestolnico, a jim to ni uspelo. Moskva je nato umaknila svoje vojake z območja Kijeva, ki ga je z ruskega ozemlja sicer še vedno moč doseči z raketami.

Stoltenberg: Vojna bo trajala več let

“Pripravljeni moramo biti, da bo trajala več let,” je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v pogovoru, ki ga je danes objavil nemški dnevnik Bild. “Ne smemo popustiti v naši podpori Ukrajini, niti za visoko ceno ne. Ne samo glede vojaške podpore, tudi v luči naraščajočih cen energentov in hrane,” je še rekel.

Po Stoltenbergovih besedah cene hrane in goriva niso nič v primerjavi s tem, kar vsak dan plačujejo Ukrajinci na fronti. Opozoril je, da bo potrebno “plačati še višjo ceno”, če ruski predsednik Vladimir Putin doseže svoje cilje v Ukrajini.

Zelenski: Juga ne bomo dali nikomur

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer danes, potem ko je v soboto prvič obiskal obrambne linije na jugu države, zagotovil, da ukrajinske sile juga države ne bodo predale nikomur. Na redkem potovanju iz Kijeva, kjer iz varnostnih razlogov preživi večino časa, je Zelenski odpotoval v Mikolajiv ob Črnem morju in prvič po ruskem napadu na Ukrajino konec februarja obiskal vojake na območju in v sosednji regiji Odesa.

“Juga ne bomo dali nikomur, vrnili bomo vse, kar je naše, in morje bo ukrajinsko in varno,” je dejal v video posnetku, objavljenem na Telegramu ob vrnitvi v Kijev. Dodal je, da se je med obiskom pogovarjal z vojaki in policijo. “Njihovo razpoloženje je samozavestno in pogled v njihove oči je jasno pokazal, da ne dvomijo v našo zmago,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Volodimir Zelenski
Urad ukrajinskega predsednika/REUTERS

“Izgube so velike. Veliko hiš je uničenih, težave so v logistiki, veliko je socialnih vprašanj,” je priznal Zelenski. Kot je dodal, je odredil, da mora biti pomoč tistim, ki so izgubili svojce, bolj sistemska. “Vsekakor bomo obnovili vse, kar je bilo uničeno. Rusija nima toliko raket, kot je velika želja naših ljudi do življenja,” je dodal.

Ruske sile zavzele eno od predmestji Severodonecka

Ruske sile so se v zadnjih tednih usmerile na vzhod in jug Ukrajine. Mikolajiv je njihova ključna tarča, saj leži na poti do strateško pomembnega črnomorskega pristanišča Odesa in južno od Severodonecka. V hudih spopadih za Severodoneck so ruske sile po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zabeležile ozemeljske pridobitve in zavzele eno od predmestij. “Sovražnik je z obstreljevanjem in jurišnimi napadi dosegel delni uspeh v kraju Metolkine in se poskuša tam utrditi”, je v soboto zvečer v poročilu o razmerah zapisal ukrajinski generalštab.

Ruske čete sicer še nimajo v celoti nadzora nad večinoma opustošenim Severodoneckom. Razmere pa so vse bolj negotove za 558 ukrajinskih civilistov, ki so se zatekli v kemično tovarno Azot in po besedah guvernerja Luganska Sergija Hajdaja ne želijo evakuacije.

Harkov
Vitalii Hnidyi/REUTERS

Rusija po navedbah Hajdaja vse svoje rezerve usmerja v spopade za zavzetje Severodonecka in mesta Artemivsk. Po ukrajinskih navedbah spopadi za Severodoneck potekajo neprekinjeno. Ruske sile so s težkim topništvom obstreljevale tudi upravno središče Luganska.

O napadih s težkim orožjem poročajo tudi iz Slovjanska

S topništvom so obstreljevali tudi več krajev na območju Harkova. O napadih ruske vojske s težkim orožjem poročajo tudi iz Slovjanska. V smeri Slovjanska poskušajo ustvariti ugodne pogoje za ofenzivo, je razvidno iz ukrajinskega poročila o razmerah.

Po navedbah ukrajinske vojske pa naj bi na območju Krasnopilja ruske sile utrpele velike izgube. Napredovanje ruskih enot naj bi zastalo na območju Slovjansk-Kramatorska, kjer je sedež poveljstva ukrajinskih oboroženih sil v Donbasu, še poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje