Projekcije: Macronovo zavezništvo izgubilo absolutno večino v parlamentu

Svet 19. Jun 202207:29 > 21:43 0 komentarjev
Francoski predsednik Emmanuel Macron
REUTERS/Ludovic Marin

Manj kot dva meseca po ponovni izvolitvi za predsednika se Emmanuelu Macronu obeta, da bo izgubil absolutno večino v nacionalni skupščini. Potreboval bi 289 sedežev, projekcije pa mu jih napovedujejo med 210 in 250.

Kot kažejo projekcije, francoski predsednik Emmanuel Macron s svojim zavezništvom Skupaj ne bo ohranil absolutne večine v nacionalni skupščini. Čeprav kaže, da bo zavezništvo zmagalo na volitvah, so se Macronovi rivali prav tako dobro izkazali.

Macron je aprila na predsedniških volitvah prepričljivo premagal Marine Le Pen, v odhajajočem parlamentu pa je njegovo zavezništvo imelo več kot 300 sedežev. Za ohranitev absolutne večine v skupščini bi potreboval 289 sedežev, vendar mu projekcije napovedujejo med 210 do 250 sedežev. Skrajno levo zeleno zavezništvo Jeana-Luca Melenchona z imenom Nupes naj bi dobilo 150 do 180 sedežev, medtem ko naj bi skrajno desna stranka Nacionalni zbor z osmih sedežev skočila na 80 do 100 sedežev, poroča BBC.

Projekcija za France Télévisions je podala bolj konkretne številke. Tako bi Macronovo zavezništvo dobilo 224 sedežev, Nupes 149 sedežev, ostale leve stranke 21, Nacionalni zbor 89, UDI 78, ostali pa 12 sedežev.

Macron bo tako v parlamentu moral v drugih političnih taborih iskati zaveznike za svoje reformne načrte, ki med drugim zajemajo zvišanje upokojitvene starosti in znižanje davkov.

Do 12. ure je bila volilna udeležba po podatkih notranjega ministrstva 18,99 odstotka, kar je dobrih 0,5 odstotka več kot v prvem krogu pred tednom dni. V nekaterih francoskih čezmorskih ozemljih so se volitve zaradi časovne razlike sicer začele že v soboto. Prvi krog volitev minulo nedeljo je zaznamovala rekordno nizka udeležba, na volišča je namreč prišlo manj kot 48 odstotkov volivcev. Danes so bila volišča odprta do 18. ure oziroma v velikih mestih do 20. ure.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!