Umrl je nekdanji minister in diplomat Borut Šuklje

Slovenija 19. Jun 202209:47 > 18:50 1 komentar
Borut Šuklje
Srdjan Živulović/BOBO

Po dolgi bolezni je v 64. letu umrl nekdanji minister in diplomat Borut Šuklje, so danes sporočili iz družinskih krogov. Zadnja leta je deloval kot mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

Po dolgi bolezni je v 64. letu umrl nekdanji minister in diplomat Borut Šuklje, so danes sporočili iz družinskih krogov. Zadnja leta je deloval kot mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

Še v začetku junija se je Borut Šuklje ob sedanjem združevanju Gibanja Svoboda, LMŠ in SAB za N1 spominjal združevanja štirih levosredinskih strank v veliko LDS pred 28 leti. Ta proces, pri katerem je kot pomemben predstavnik tedanjih socialistov aktivno sodeloval, je označil kot zelo pomembnega za slovensko politiko.

Tedaj nam je tudi zaupal, da ima še načrte, med drugim je pisal knjigo o enem samem dnevu, o 25. marcu 1991, ki je pomenil začetek vojn na ozemlju nekdanje Jugoslavije in o sestanku v Karađorđevu.

Borut Šuklje se je rodil junija 1958 v Ljubljani. Leta 1984 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomiral iz filozofije in primerjalne književnosti. Sprva je poučeval filozofijo in sociologijo na srednjih šolah, leta 1990 pa je bil izvoljen v državni zbor na listi Socialistične stranke Slovenije. Pozneje je postal član LDS.

Med letoma 1990 in 1992 je bil programski direktor TV Slovenija, od 1992 do 1994 pa direktor takratnega vladnega urada za informiranje. V letih od 1994 do 1996 je bil minister za kulturo, od 1996 do 1999 generalni sekretar vlade Janeza Drnovška, od 1999 do 2001 pa notranji minister. Bil je tudi slovenski veleposlanik v Beogradu.

Borut Šuklje je bil znan tudi kot aktiven komentator aktualnega dogajanja v mednarodni skupnosti, objavil je številne kolumne, tudi na svoji spletni strani. Njegov zadnji zapis na njegovi spletni strani z naslovom Protest, ki ga ne znajo slišati, pa je kot prvi programski direktor TV Slovenija v samostojni Sloveniji posvetil aktualnim razmeram na RTV Slovenija tudi v luči dogajanja ob rojstvu države, ko so bila, kot je posvaril, že prisotna prepričanja nekaterih najvidnejših vladajočih politikov nove države, da je nacionalna televizija last države in vsakokratne vladajoče politike, ne pa javnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje