SDS o pismu Tanje Fajon: Jasen in nedopusten političen pritisk

Slovenija 19. Jun 202211:29 12 komentarjev
Tanja Fajon
Borut Živulović/BOBO

V stranki SDS so obsodili javno objavljeno pismo ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon, v katerem je generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha opozorila na pomembnost mreže zunanjepolitičnih dopisništev javne radiotelevizije in ga pozvala k ponovnemu razmisleku o napovedanem krčenju mreže. SDS v pismu vidi nedopusten in obsojanja vreden politični pritisk.

V stranki SDS ostro obsojajo javno objavljeno pismo zunanje ministrice in predsednice SD Tanje Fajon generalnemu direktorju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreju Grahu Whatmoughu, v katerem je pred dnevi izrazila nestrinjanje z načrti za krčenje dopisniške mreže v tujini.

Fajon, sicer nekdanja dopisnica RTVS iz Bruslja, je ob informacijah, da bo RTVS krčila dopisniško mrežo v tujini, v pismu Grahu Whatmoughu namreč opozorila, da brez zunanjepolitičnih dopisništev in obveščanja javnosti o dogajanju v EU in svetu ni celostnega informativnega programa in ga pozvala k ponovnemu razmisleku.

Kot je zapisala, je novico o domnevni ukinitvi dopisništev v Rimu, Berlinu in Moskvi ter krčenju dopisništva v Bruslju sprejela z zaskrbljenostjo. “Razvejana mreža dopisništev pomembno dopolnjuje naša zunanjepolitična prizadevanja, predvsem pa povečuje ozaveščenost naših državljanov o dogajanju v svetu in umeščenosti Slovenije v mednarodnem kontekstu,” je navedla. Omenila je tudi pomen dobrih stikov in mrež, ki da zagotavljajo ažurno in celovito obveščanje slovenske javnosti o dogajanju v EU.

V SDS ob tem, da zunanja ministrica in podpredsednica vlade v javnem pismu “sebe naslavlja kot nekdanjo dopisnico RTV Slovenija” in da je “po skoraj 14 letih, odkar ni več novinarka RTV Slovenija, seznanjena s tem, kaj pomeni imeti dobre stike in mrežo”, svojo skrb vidijo še “toliko bolj upravičeno”, njen “jasen političen pritisk” pa kot nedopusten in obsojanja vreden, je razvidno iz odziva na spletni strani SDS.

V donedavni največji vladni, zdaj pa največji opozicijski stranki, ob navedbah ministrice, da Bruselj ni le zunanja politika, temveč kroji tudi slovensko notranjepolitično dogajanje, pravijo, da je bilo to “izrazito opazno v preteklih dveh letih, ko je tedanja opozicija, ki ji je pripadala tudi zdajšnja zunanja ministrica in podpredsednica vlade, preko ‘dobrih stikov in mreže’ v Bruslju za ‘notranjepolitično dogajanje’ blatila našo državo in njenega tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo“.

Po njihovem mnenju mora “edini javni slovenski medij delovati v javnem interesu ter preko objektivnega in nepristranskega poročanja tako slovenski kot tuji javnosti prenašati preverjene in verodostojne informacije, nikakor pa takšnih, ki bi v prvi vrsti ‘krojile naše notranjepolitične dogajanje'”.

V SDS dodajajo, da mora RTVS “nedvomno postati profesionalen in nepristranski medij”. Pismo Fajon pa vidijo kot “demonstracijo tega, česa si politični funkcionar na tako visokem položaju nikakor ne bi smel privoščiti”.

V javnost je nedavno prišla novica, da namerava vodstvo RTVS ukiniti dopisništva v Berlinu, Rimu in Moskvi ter skrčiti dopisništvo v Bruslju, po drugi strani pa da naj bi nameravali vzpostaviti dopisništvo v Bangkoku. Vodstvo RTVS je v odzivu navedlo, da pogovori še potekajo, stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV pa je napovedal, da bo v ponedeljek, 20. junija, tudi zaradi te napovedi nadaljeval stavko v programih RTV.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje