Ruska stran v Ukrajini zajela Hrvata

Svet 07. Maj 202214:42 > 16:29 5 komentarjev
Ruska vojska
PROFIMEDIA

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da je bil v Ukrajini zajet državljan Hrvaške.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da je bil v Ukrajini zajet Hrvat, ki se je na strani Ukrajine boril v Mariupolu. Da je v ujetništvu hrvaški državljan V. P., je bilo prikazano v posnetku, ki ga je objavila ruska televizija RT, poročajo hrvaški mediji.

Hrvata je ruska stran skupaj s soborci zajela medtem, ko je skušal zbežati iz Mariupola. Predali naj bi se ruski topniški enoti. Hrvaški Index navaja, da so na ministrstvu potrdili, da imajo informacije o ujetem državljanu Hrvaške in da nadaljujejo z reševanjem primera v sodelovanju z ukrajinskimi oblastmi. Podrobnejših informacij zaradi občutljivosti teme niso razkrili.

V. P. se je ukrajinski vojski pridružil leta 2020, ko je bila frontna črta v Donbasu večinoma stabilna. Ker je njegova žena Ukrajinka, ki države ne želi zapustiti zaradi bolne matere, si Hrvat želi ukrajinskega državljanstva, njegovo pripoved navajajo hrvaški mediji. Pred tem naj bi pet let odslužil v hrvaški vojski, a po lastnih navedbah izkušenj s “pravih bojišč” nima. Hrvaški državljan je prav tako dejal, da stika z bataljonom Azov skorajda ni imel, saj da je bilo poveljstvo njegove enote marincev in bataljona Azov, nekdaj skrajno desne grupacije, ločeno.

Hrvatova usoda ni znana

Ujeti borec je po navedbah Indexa obžaloval, da je v roke prijel orožje, čeravno naj bi to storil zato, da bi pridobil ukrajinsko državljanstvo. Tega, je dejal, ne bi storil nikdar več; če pa bi ga Rusija izpustila iz ujetništva, pa bi se po lastnih besedah pridružil kateri od dobrodelnih organizacij ali Mednarodnemu odboru Rdečega križa. “Želim preživeti, želim živeti. Nikdar več ne želim prijeti za orožje,” je dejal in dodal, da si ponovno želi biti z ženo, ki jo je spoznal v Ukrajini. V ujetništvu, je povedal, z njim ravnajo dobro in ima dostop do medicinske oskrbe.

Mariupol
Chingis Kondarov/REUTERS

Kakšna usoda čaka hrvaškega državljana, po pisanju ruskega RT ni znano. V samooklicani Ljudski republiki Doneck, katere neodvisnost je februarja priznala Rusija, tuje borce večinoma štejejo za plačance, ki so lahko deležni zelo strogih kazni, tudi smrtne kazni, RT povzemajo hrvaški mediji. Hrvat je sicer poudaril, da ni plačanec, saj je služil kot vojak ukrajinske vojske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje