Ruski minister za obrambo zapovedal umik ruske vojske iz mesta Herson

Svet 09. Nov 202216:44 > 17:16 4 komentarji
Mikhail Metzel/via REUTERS

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je zapovedal umik vojske iz mesta Herson, ki leži v istoimenski regiji na jugu Ukrajine. Umik ruskih sil je eden od pomembnejših in bi lahko po prvih ocenah celo pomenil preobrat v vojni. Iz okupiranih območij regije Herson medtem prihaja še vest o smrti enega od vidnejših predstavnikov proruskih oblasti.

Ruski minister za obrambo Sergej Šojgu je ukazal umik vojske iz zahodnega brega reke Dneper v regiji Herson na jugu Ukrajine, torej tudi z območja mesta Herson, ki so ga ruske sile zavzele na začetku invazije februarja letos, Ukrajinci pa si v zadnjem času prizadevajo ponovno prevzeti nadzor nad njim.

Odhod ruskih sil z zahodnega brega reke Dneper je eden od pomembnejših oziroma bolj povednih umikov ruskih sil in morda celo pomeni preobrat v vojni, ki traja že deveti mesec, navaja tiskovna agencija Reuters. Območje okoli Hersona je namreč edino ozemlje pod nadzorom ruskih sil na desnem bregu Dnepra.

Poveljnik ruskih sil v Ukrajini, general Sergej Surovikin je sporočil, da Rusi ne morejo več oskrbovati mesta Herson. Kot je povedal – pogovor med Surovikinom in ministrom Šojgujem so predvajali po televiziji – je predlagal, da ruske sile vzpostavijo obrambno linijo na vzhodnem bregu Dnepra. Ruska stran se bo tako iz Hersona umaknila po več tednih, v katerih so ukrajinske sile uspešno prodirale v smeri mesta, Rusija pa je z območja preselila na desettisoče prebivalcev.

“Rešili bomo življenja svojih vojakov in bojne zmogljivosti svojih enot. Zadrževati jih na desnem bregu bi bilo zaman. Nekatere od njih lahko pošljemo na druge fronte,” je po Reutersovih navedbah dejal Surovikin. Odločitev o umiku je označil za “težko”, povedal pa je tudi, da so “življenja ljudi zaradi obstreljevanja nenehno v nevarnosti. Sovražnik mesto obstreljuje vsepovprek; možna je tudi uporaba prepovedanih metod vojskovanja.” Ukrajinske sile so, spomnimo, uničile več mostov čez reko Dneper.

Regija Herson je ena od šitirh ukrajinskih regij, ki jih je Rusija anektirala pred tedni. Poleg Hersona si je Moskva priključila tudi območja v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine in območja Zaporožja na jugu. Herson je sicer verjetno strateško najpomembnejši, saj predstavlja edino kopensko pot do polotoka Krim, ki si ga je Moskva nezakonito priključila že leta 2014.

Naznanilo o umiku so sicer pričakovali ruski vojaški blogerji, ki so v zadnjem času (bolj) kritični do Kremlja. Umik ruskih sil iz zahodnega brega Dnepra so označili za boleč udarec.

Umrl je vidni predstavnik proruskih oblasti v Hersonu

Iz Hersona medtem prihaja še vest o smrti enega od vidnejših predstavnikov proruskih oblasti. V prometni nesreči med vožnjo z avtomobilom je danes umrl namestnik vodje separatističnih oblasti regije Herson Kiril Stremusov, je sporočil proruski guverner regije Vladimir Saldo. Okoliščine domnevne nesreče še niso znane.

Kiril Stremusov
Kiril Stremusov (Telegram Channel/REUTERS)

Vodja od Rusije anektiranega Krima Sergej Aksjonov je ob objavi novice pokojnega označil za “pravega borca” in “ruskega patriota”.

Stremusov je bil eden najvišje rangiranih predstavnikov proruskih sil v Ukrajini. V zadnjem času je redno komentiral obsežne evakuacije, ki potekajo v Hersonu zaradi napredovanja ukrajinske vojske. Po poročanju ruskih medijev se je rodil leta 1976 v regiji Doneck, 28. septembra letos pa je prejel rusko državljanstvo. Bil je oče petih otrok, šesti pa naj bi se mu kmalu rodil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje