Ruski novinar prodal Nobelovo medaljo za mir za pomoč ukrajinskim beguncem

Svet 22. Jun 202214:18 > 14:19 1 komentar
Dmitri Muratov
PROFIMEDIA

Ruski novinar in odgovorni urednik ruskega neodvisnega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov, ki je lani prejel Nobelovo nagrado za mir, je v ponedeljek na dražbi prodal svojo medaljo za 98,5 milijona evrov. Izkupiček iz dražbe bo namenjen Unicefu za pomoč begunskim otrokom iz Ukrajine.

Dražbena hiša Heritage Auctions je tvitnila, da je Dmitry Muratov “dal na dražbo svojo Nobelovo nagrado za mir, ki jo je prejel leta 2021, v korist Unicefovega sklada za begunske otroke. Prodana je bila za 98,5 milijona evrov”.

Ves izkupiček od dražbe, ki se je zaključila na svetovni dan beguncev, bo po navedbah dražbene hiše namenjen humanitarnemu odzivu Unicefa za ukrajinske otroke, ki so razseljeni zaradi vojne. “Trenutno je zame nagrada priložnost, da jo delim z ljudmi,” je dejal Muratov pred dražbo in pozval ljudi po vsem svetu, naj se pridružijo akciji in prispevajo. Direktor norveškega Nobelovega inštituta Olav Njølstad je dražbo podprl in jo označil za velikodušno humanitarno dejanje.

Najnovejši podatki sicer kažejo, da je bilo od začetka ruske invazije na Ukrajino konec februarja po vsej Evropi zabeleženih več kot 7,7 milijona mejnih prehodov iz Ukrajine, v Evropi pa je zabeleženih več kot 5 milijonov ukrajinskih beguncev. Unicef v pozivu za donacije navaja, da je 7,5 milijona ukrajinskih otrok močno prizadetih zaradi nenehnega konflikta – ločeni so od svojih družin, soočajo se s pomanjkanjem osnovnih zalog in virov ter so vsakodnevni v nevarnosti pred eksplozijami.

V opisu Heritage Auctions še piše: “Cilj tega dogodka je spodbuditi zavedanje o begunski krizi in da se donacije nadaljujejo še dolgo po dražbi 20. junija.”

Zatiranje medijev v Rusiji

Muratov si je sicer Nobelovo nagrado delil z ameriško novinarko filipinskih korenin Mario Resso za njuna “prizadevanja za zaščito svobode izražanja”. Muratov je glavni urednik neodvisnega ruskega časopisa Novaya Gazeta. Kritiziral je rusko priključitev Krima leta 2014 in vladno uporabo vojaške sile, tako v Rusiji kot zunaj nje. Šest novinarjev časopisa je bilo umorjenih, med njimi Ana Politkovska, ostra kritičarka Kremlja, ki je poročala o kršitvah človekovih pravic v Čečeniji.

Kremelj je po invaziji na Ukrajino zaostril nadzor nad neodvisnimi mediji v državi. Marca so zakonodajalci širjenje “lažnih” informacij, ki diskreditirajo ruske oborožene sile ali pozivajo k sankcijam proti državi, označili kot kriminal. Zaradi zatiranja so bili nekateri mediji prisiljeni ustaviti delovanje, njihovi novinarji pa so zapustili državo.

V začetku marca je Novaya Gazeta sporočila, da je zaradi vladne cenzure s svojega spletnega mesta odstranila članke o vojni v Ukrajini. Kasneje istega meseca so objavili, da prekinjajo s poročanjem do konca vojne v Ukrajini.

Avtorja: Philip Wang in Amarachi Orie/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje