Ruski oligarh z obsodbo pokola v Ukrajini ostro nad Putina

Svet 21. Apr 202208:28 > 11:18 0 komentarjev
Oleg Tinkov
Maxim Shemetov/REUTERS

Ruski oligarh Oleg Tinkov je na družbenem omrežju Instagram delil objavo, v katerem je obsodil "pokol" v Ukrajini in pozval h koncu "nore vojne". 

Ruski oligarh Oleg Tinkov je eden bolj znanih ruskih podjetnikov. Ustanovil je svetovno spletno banko Tinkoff Bank, je tudi lastnik kolesarske ekipe Tinkoff-Saxo. Preden je Rusija napadla Ukrajino, je bilo njegovo premoženje ocenjeno na več kot štiri milijarde evrov. Po napadu pa je izgubil status milijarderja, saj so delnice njegove banke zaradi sankcij Zahoda strmo padle.

Na družbenem omrežju Instagram je Tinkov delil objavo, ki je polna kletvic, v njej pa je zapisal, da v konfliktu v Ukrajini ne vidi nobene koristi. S tem je postal eden najbolj znanih Rusov, ki je javno obsodil odločitve ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča BBC.

Tinkov ni prvi ruski oligarh, ki je obsodil vojno. K miru sta pred njim ločeno pozvala tudi Mihail Fridman in Oleg Deripaska, vendar nihče od njiju ni izrazil neposrednih kritik. Ruski bankir Fridman je dejal, da bi vsakršne osebne pripombe lahko pomenile tveganje zanj in njegove sodelavce.

Se je pa Tinkovu v kritiki ruskega predsednika pridružil ruski poslovnež Boris Mints, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja delal za rusko vlado, le štiri dni po Putinem prevzemu oblasti pa je bil razrešen s političnih položajev. Mints danes živi v Veliki Britaniji, Moskva pa ima proti njemu odprtih več pravnih postopkov. Za BBC je povedal, da je “vsakdo, ki pravilno razmišlja, dolžan govoriti proti tej grozljivi vojni in naraščanju avtoritarnosti Vladimirja Putina”. “Vsi moramo storiti vse, kar je v naši moči, da podpremo Ukrajince, ki trpijo zaradi tega hudobnega napada, ali v Ukrajini ali kot begunci zunaj njenih meja,” je še dodal po poročanju BBC.

Oleg Tinkov je na seznamu ruskih oligarhov, ki imajo tesne vezi z ruskimi oblastmi in proti katerim je britanska vlada sprožila sankcije. Po pisanju BBC je Tinkov pred časom zanikal, da ima tesne odnose z ruskim predsednikom Putinom. Na seznamu sankcioniranih ruskih oligarhov pa ni Borisa Mintsa.

“Nedolžni ljudje in vojaki umirajo”

V objavi na Instagramu je Tinkov napisal, da je 90 odstotkov Rusov proti vojni v Ukrajini, “v vsaki državi pa je deset odstotkov bedakov”. Dodal je, da ne vidi niti enega dobrega razloga za to noro vojno. “Nedolžni ljudje in vojaki umirajo,” je bil jasen. “Generali so se zbudili z mačkom in ugotovili, da imajo zanič vojsko. Kako bo vojska dobra, če je vse drugo v državi zanič in se utaplja v nepotizmu, servilnosti in hlapčevstvu,” se je vprašal. Ob koncu objave je v angleščini Zahod prosil, naj Putinu ponudi jasen izhod, da lahko “reši svoj videz in ustavi ta pokol”. “Prosim, bodite bolj racionalni in humanitarni,” je dodal.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!