Ruski oligarhi imajo vile in jahte tudi na Hrvaškem. Kje in kaj jih čaka?

Svet 04. Mar 202223:04 > 23:16 0 komentarjev
Ališer Usmanov jahta
Profimedia

Po podatkih, ki jih je dobil visoki vir hrvaškega ministrstva za finance, naj bi Hrvaška, tako kot države članice Evropske unije, zamrznila premoženje ruskih državljanov s tesnimi povezavami s Kremljem. Ruski oligarhi, ki so s sankcijami seznanjeni, sedaj poskušajo svoje premoženje premakniti na varno.

Hrvaški dnevnik.hr je od vira na hrvaškem ministrstvu za finance neuradno izvedel podrobnosti o zamrznitvi premoženja ruskih oligarhov na Hrvaškem. Na črnem seznamu Evropske unije se je sicer doslej znašlo več kot 800 ruskih oligarhov, na hrvaškem seznamu pa jih je najmanj 80.

Kot so neuradno izvedeli na hrvaškem Dnevniku, naj bi zamrznitev premoženja na Hrvaškem potekala tako, da jo bo vsaka nepremičninska institucija izvajala posamično ter v okviru svojih pristojnosti. Za vozila bo denimo zadolženo ministrstvo za notranje zadeve, za plovila luška kapitanija, za delnice hrvaška borza. Premoženja tako Rusi tehnično ne bi mogli prodati.

Hrvaška se je za ta korak odločila na podlagi zakona o mednarodnih omejevalnih ukrepih iz leta 2008.  Jahta Amore Vero v lasti Igorja Sečina, predsednika Rosnefta, Putnovega tesnega sodelavca je vredna 600 milijonov dolarjev. Na njej sta med drugim kozmetični salon in telovadnica. A jahta bo še nekaj časa mirovala, saj so jo zasegli Francozi, kljub temu, da jo je ruski oligarh poskušal odpeljati iz sredozemskega pristanišča.

Nekateri ruski bogataši so svoje superjahte skrili na Maldivih. Kot je povedala Jen Psaki, tiskovna predstavnica Bele hiše, poskušajo s sankcijami ustvariti pritisk na Putina, zato so sankcije usmerili proti njegovim najbližjim prijateljem.

A vse manj je krajev, kamor lahko ruski oligarhi skrijejo svoje premoženje. Evropskim sankcijam se je pridružila tudi Črna gora. Črnogorska marina Porto Montenegro pa je priljubljena destinacija ruskih oligarhov. Tam so denimo trenutno privezane jahte Sputnik, Elena, Oxana … a nobena od njih ne pluje pod rusko zastavo, saj je premoženje je pogosto prikrito, nevladna organizacija, ki se bori proti korupciji in kriminalu v Črni gori, opozarja, da vlada na to ni dovolj pripravljena.

Točna številka še neznanka

Koliko premoženja imajo ruski oligarhi na Hrvaškem, za zdaj ostaja neznanka. Znano pa je, da so lastniki vil v Dubrovniku in na Kvarnerju. Državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Frano Matušić je povedal, da vsak dan delajo na tem, za njimi pa je tudi sestanek, kjer so poskušali identificirati rusko premoženje na Hrvaškem.

“Imamo določene informacije, a o tem ne moremo govoriti,” je dejal Matušič. Na seznamu sankcioniranih v Evropski uniji je trenutno 702 podjetji oziroma posameznikov, ki jim je prijateljstvo s Putinom namesto olajševalne okoliščine postalo utež.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!