Ruski poslanci podprli zakon, ki še dodatno omejuje medije

Svet 30. Jun 202214:20 > 14:28 0 komentarjev
Moskva
PROFIMEDIA

Poslanci ruske dume so danes potrdili zakonodajo, ki bo v času vojne v Ukrajini olajšala omejevanje in zapiranje tujih medijev, prav tako začasno prekinitev dela ruskih medijev, ki so obtoženi širjenja "nevarnih" informacij in diskreditacije ruskih oboroženih sil.

Zakonodaja daje ruskemu generalnemu državnemu tožilstvu pravico, da v primeru ukrepov tuje države proti ruskim medijem v tujini nemudoma sprejme odločitev o prepovedi ali omejitvi dejavnosti medijev te države v Rusiji, je sporočil spodnji dom ruskega parlamenta.

Prav tako zakonodaja omogoča tožilcem, da za največ tri mesece prekinejo delo vseh ruskih medijev, ki so obtoženi širjenja informacij, ki veljajo za nevarne, ne spoštujejo družbe, države ali ustave in diskreditirajo vojsko. Če bodo mediji večkrat kršili zakon, pa jih bodo ukinili.

Med rusko invazijo na Ukrajino je predsednik Vladimir Putin bistveno omejil svobodo govora in medijev v državi, kar je spodbudilo tudi odhode tujih in neodvisnih ruskih novinarjev. Tako kritika ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini kot besedi “vojna” in “invazija” so v državi praktično prepovedane. Že marca pa so ruske oblasti sprejele zakon, ki predvideva do 15 let zapora za vsako objavo lažnih novic v zvezi z ruskimi oboroženimi silami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!