Ruski predsednik Putin komentiral potek ukrajinske protiofenzive

Svet 21. Jul 202315:24 > 16:07 4 komentarji
Vladimir Putin
Sputnik/Alexander Kazakov/Kremlin via REUTERS

Predsednik Rusije Vladimir Putin je komentiral potek ukrajinske protiofenzive, Rusija pa namerava zvišati najvišjo starost nabornikov na 30 let.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes med sestankom sveta za nacionalno varnost v Kremlju aktualno ukrajinsko protiofenzivo označil za neuspeh. Kot je poudaril v televizijskem prenosu, ta navkljub “enormnim vlaganjem” Zahoda zaenkrat ni dala rezultatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ne pomagajo niti ogromna sredstva, ki so bila vložena v režim v Kijevu, niti dobave zahodnega orožja, tankov, topništva, oklepnih vozil in raket.”

Da ukrajinske sile napredujejo počasneje, kot bi si želeli, je nedavno priznal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V Moskvi so danes pridržali nekdanjega ruskega obveščevalca in ultranacionalista Igorja Girkina, je sporočila njegova žena. Girkin je v preteklosti odigral pomembno vlogo pri vzpostavitvi proruskih separatističnih oblasti v Donecku, v zadnjem obdobju pa je v zvezi z dogajanjem na ukrajinskih bojiščih ruskim oblastem redno očital nesposobnost. “Država ne bo preživela še šest let te strahopetne povprečnosti na oblasti,” je po navedbah AFP zapisal na Telegramu, kjer mu sledi več kot 800.000 ljudi.

Da so oblasti proti nacionalističnemu blogerju odprle preiskavo zaradi ekstremizma, je razvidno tudi iz dokumentacije moskovskega sodišča. Po navedbah ruske tiskovne agencije Ria mu grozi do pet let zapora. Girkin je eden od treh moških, ki jih je nizozemsko sodišče novembra lani v odsotnosti spoznalo za krive umora zaradi sodelovanja pri sestrelitvi leta MH17 družbe Malaysia Airlines, ko je življenje v vzhodni Ukrajini izgubilo 298 ljudi 17 različnih narodnosti.

Rusija namerava zvišati najvišjo starost nabornikov na 30 let

Ruski parlament želi zvišati najvišjo starost za vpoklic vojaških nabornikov za tri leta, in sicer na 30 let, je danes sporočil vodja odbora ruske dume za obrambo Andrej Kartapolov. Ob tem naj bi najnižja starost nabornikov ostala 18 let. Nekaj časa so namreč razpravljali tudi o dvigu spodnjega starostnega praga za tri leta.

Da bi se uredba prihodnje leto pričela upoštevati, jo mora duma še potrditi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je že lani nakazal, da bi lahko prišlo do sprememb na tem področju. Takrat so v Moskvi razmišljali o dvigu tako najnižje kot najvišje starosti nabornikov, s čimer bi po nekaterih ocenah število pripadnikov ruskih oboroženih sil s sedanjih 1,15 milijona dvignili na 1,5 milijona.

Ruska centralna banka je danes zvišala ključno obrestno mero za eno odstotno točko na 8,5 odstotka, kar je prvi dvig po lanskem februarju, poroča AFP. Glavni razlog za to odločitev je strah, da bi oslabljeni rubelj zvišal inflacijo v državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje