Ruski predsednik Putin v novem mandatu obdržal več tesnih sodelavcev

Svet 14. Maj 202415:53 0 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je po spremembah v vladi v svojem novem mandatu imenoval najtesnejše sodelavce v Kremlju. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je Putin v svoji bližini obdržal več svojih zaupnikov, med njimi dosedanjega sekretarja ruskega varnostnega sveta Nikolaja Patruševa, ki ga je imenoval za svojega svetovalca.

Podrobnosti o novi vlogi 72-letnega Nikolaja Patruševa v Kremlju niso pojasnili. Patrušev, ki je bil od leta 2008 sekretar ruskega varnostnega sveta, v Putinovem krogu velja za snovalca ambicij Rusije kot velesile in za enega od ideologov, ki stojijo za vojno proti Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem na položajih ohranil vodjo svoje predsedniške administracije Antona Vajno ter prva namestnika Alekseja Gromova in Sergeja Kirijenka. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ostaja tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Nekdanjega ministra za gospodarski razvoj Maksima Oreškina je Putin imenoval za enega od namestnikov v svojem uradu. Svojega nekdanjega telesnega stražarja Alekseja Djumina, dosedanjega guvernerja regije Tula, pa je Putin postavil za svojega svetovalca. 51-letni Djumin po mnenju mnogih opazovalcev velja za vzhajajočo zvezdo na ruskem političnem prizorišču in enega od “rezervnih kandidatov” za visoke položaje v Rusiji v prihodnje.

Spremembe v Kremlju sledijo spremembam v ruski vladi. Putin, ki si je z zmago na volitvah marca zagotovil peti predsedniški mandat, je v nedeljo dosedanjega obrambnega ministra Sergeja Šojguja imenoval za vodjo ruskega sveta za nacionalno varnost, na njegovo mesto pa naj bi postavil svojega dolgoletnega svetovalca za gospodarska vprašanja Andreja Belousova. Sergej Lavrov, eden od zunanjih ministrov z najdaljšim stažem, medtem ostaja vodja ruske diplomacije.

Predsednikove kandidate naj bi v parlamentu potrjevali danes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!