Ruski tožilci prepovedali delovanje neodvisnega preiskovalnega medija Proekt

Svet 15. Jul 202120:40 0 komentarjev
Moskva
Maxim Shemetov/REUTERS

Medij Proekt, ki je objavil več preiskovalnih prispevkov o ruski eliti, so oblasti označile za "nezaželeno organizacijo", ker opravlja dejavnosti, ki, kot je v izjavi zapisalo generalno tožilstvo, "ogrožajo temelje ustavnega reda in varnosti Ruske federacije".

Ruski tožilci so danes prepovedali delovanje medija Proekt, ki je bil eden zadnjih neodvisnih preiskovalnih medijev v državi. Ob tem so več novinarjev, zaposlenih na mediju, in glavnega urednika Romana Badanina razglasili za “tuje agente”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medij so ruske oblasti označile za “nezaželeno organizacijo”, ker opravlja dejavnosti, ki, kot je v izjavi zapisalo generalno tožilstvo, “ogrožajo temelje ustavnega reda in varnosti Ruske federacije”.  Skupine ali posamezniki, ki so v Rusiji opredeljeni s tem nazivom, morajo razkriti svoje vire financiranja in svoje publikacije označiti z ustreznimi oznakami. Če tega ne storijo, tvegajo globo.

Oznaka “nezaželena organizacija” se uporablja za tuje skupine in oblastem omogoča prepoved njihovega dela v državi. Rusi ob sodelovanju z nezaželenimi skupinami tvegajo globo ali celo zaporno kazen.

Objavili preiskovalne zgodbe

Rusko generalno tožilstvo je v svoji izjavi Proekt uvrstilo med ameriške organizacije, saj je Badanin medij ustanovil po študiju na univerzi Stanford v ZDA. Do prepovedi medija prihaja le nekaj tednov po tem, ko je ruska policija konec junija vdrla v domove Badanina in dveh drugih novinarjev, s čemer so oblasti izvajale pritisk na neodvisen medij.

Od leta 2018 je Proekt objavil številne odmevne preiskovalne zgodbe o ruski eliti, med drugimi tudi o tem, kako se družinski člani uporabljajo za skrivanje bogastva. V zadnjih mesecih sta bila za tuja agenta označena tudi novičarska portala VTimes in Meduza. VTimes je po tem posledično prenehal z delovanjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!