Ruski vojak raztrgal potni list in ga vrgel v straniščno školjko

Svet 30. Avg 202207:32 7 komentarjev
Ruski vojak potni list
Twitter

Nekdanji ruski vojak Pavel Filatjev, ki je pobegnil iz države, je objavil posnetek, na katerem je raztrgal ruski potni list in ga vrgel v straniščno školjko. "Rad imam Rusijo, rad imam Ruse, toda Putin ni Rusija, naša vlada ni Rusija. Putin, od***i," je v posnetku dejal Filatjev.

Na začetku avgusta je ruski vojak Pavel Filatjev napisal in objavil 141 strani dolgo izpoved,  v kateri je opisal stanje v ruski vojski in javno kritiziral rusko invazijo na Ukrajino. Njegova zgodba, ki jo je objavil na družbenem omrežju Vkontakte, je zelo odmevala tako v Rusiji kot tudi tujih medijih, Filjatev pa je naposled moral pobegniti iz države. Bil je namreč eden prvih iz vojaških vrst, ki so kritizirali Rusijo.

Ob prihodu na pariško letališče je 33-letni nekdanji pripadnik ruske vojske objavil posnetek, na katerem raztrga svoje dokumente, med drugim potni list, in ga vrže v straniščno školjko.

“Vse življenje živiš v Rusiji in nikomur ni mar zate. Človeško življenje ni vredno nič. V Ukrajini so umrli naši mladi fantje, pa še vedno ne vem, zakaj,” je med drugim dejal Filatjev, posebno sporočilo pa je imel tudi za rusko oblast in predsednika Vladimirja Putina.

“Čustveno sem uničen. Nekaj želiš narediti za svojo domovino, ker jo imaš rad. Na drugi strani pa imamo vlado, ki ji je vseeno,” je dejal, preden je strgal dokumente. “To so moji dokumenti. Potrdilo, da sem veteran, vojaška izkaznica in moj ruski potni list. Vse to je kup smeti,” je dejal in raztrgal potni list ter ga vrgel v straniščno školjko.

Pavel Filatjev
Pavel Filatjev/CNN

“Napadamo mesta in ne osvobajamo nikogar”

Ruski vojak Pavel Filatjev je eden prvih pripadnikov ruske vojske, ki je javno kritiziral rusko invazijo na Ukrajino. Pred dvema tednoma je pobegnil iz Rusije, v pogovoru za CNN pa je opisal stanje med ruskimi vojaki in utemeljitev Kremlja za vojno v Ukrajini označil za laž.

Pavel Filatjev je bil v ruski vojski del padalske enote, v svojem 141 strani dolgi izpovedi pa je med drugim zapisal, da so ruski vojaki utrujeni, lačni in razočarani in da prizadevanja Kremlja uničujejo mirna življenja.

“Razumemo, da so nas vpletli v resen konflikt, v katerem enostavno napadamo mesta in ne osvobajamo nikogar,” je v pogovoru dejal Filatjev. “Samo uničujemo mirna življenja. To je izjemno vplivalo na našo moralo. Občutek, da ne delamo ničesar dobrega,” je v pogovoru na skrivni lokaciji povedal 33-letni nekdanji pripadnik ruske vojske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje