Rusko vojaško letalo poletelo v švedski zračni prostor

Svet 15. Jun 202413:06 14 komentarjev
švedska vojska
Ruski bombnik Su-24 v švedskem zračnem prostoru (Foto: Švedska vojska)

Ruski bombnik Su-24 je za kratek čas vstopil v švedski zračni prostor. Zapustil ga je šele po aktivaciji švedskega lovca JAS-39 Gripen.

“V petek popoldne je rusko letalo Su-24 kršilo švedski zračni prostor vzhodno od skrajnega juga otoka Gotland. Vojaško poveljstvo je o tem opozorilo rusko letalo. Ko letalo opozorila ni upoštevalo in se ni oddaljilo od svoje poti, ga je iz švedskega zračnega prostora odvrnilo letalo JAS-39,” je pojasnila švedska vojska.

Poveljnik švedskih zračnih sil Jonas Wikman je ob tem poudaril, da je bilo ravnanje ruskega letala nesprejemljivo in opozoril, da kršitev zračnega prostora kaže na nespoštovanje ozemeljske celovitosti Švedske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil približno tri mesece po tem, ko je skandinavska država postala polnopravna članica zveze Nato in se s tem odpovedala svoji nevtralnosti. K temu jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino leta 2022.

Moskva je sicer švedski zračni prostor nazadnje kršila marca 2022, ko so švedski lovci nad otokom Gotland prestregli dve ruski bojni letali Su-24 in dve letali Su-27.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje