Kmalu nove cene bencina in dizla: takšne niso bile že od februarja

Gospodarstvo 15. Jun 202408:35 5 komentarjev
Cene goriv
Foto: PROFIMEDIA

V torek se bodo znova spremenile cene reguliranih naftnih derivatov. Vozniki se bodo sprememb razveselili.

V torek se bodo na bencinskih postajališčih izven avtocest znova spremenile cene dizla, bencina in kurilnega olja.

Od lanske jeseni pa do danes cena goriv precej niha. Zimskim podražitvam od aprila dalje sledi obdobje pocenitev. Čeprav je cena nafte v zadnjih dveh tednih nekoliko narasla, se tudi tokrat obeta znižanje cene, kaže izračun portala Moje finance.

Vlada se je namreč kljub pozivom trgovcev, da so marže prenizke za rentabilno delovanje, odločila, da jih ne bo zvišala. Torkova uredba bi lahko marže celo za eno leto zacementirala na tej ravni, piše portal.

Zasluge za pričakovano pocenitev gredo tudi dogajanju v začetku junija, ko so cene goriv na sredozemskih borzah sledile naftnemu štirimesečnemu dnu. Kaj lahko pričakujemo?

Opazna pocenitev bencina, manjša pocenitev dizla

Znižanje cen bodo najbolj opazili lastniki vozil z bencinskimi motorji, pišejo Moje finance. Ocenjujejo, da se bo liter bencina pocenil za od dva do tri cente. Za liter naj bi tako od torka naprej odšteli približno 1,45 evra. 50-litrski rezervoar bo tako stal okoli okoli 72,5 evra. To je najmanj od letošnjega februarja.

Pocenitev pričakujejo tudi pri dizlu, a napovedi kažejo manj izrazit padec cene. Liter dizla naj bi se pocenil za nekaj manj kot en cent, na nekaj manj kot 1,46 evra. Poln 50-litrski rezervoar bo tako lastnike vozil z dizelskim motorjem stal 73 evrov.

Če se oceni za dizel in bencin izkažeta za pravilni, bo dizel po dveh mesecih spet dražji od bencina, cena pa bi bila vseeno najnižja v zadnjih štirih mesecih.

Forbes Slovenija: Petrol razkril sestavo cene bencina in dizla

Danes je bil na portalu Forbes Slovenija objavljen intervju s predsednikom uprave Petrola Sašo Bergerjem. V odgovorih je bil precej kritičen do vladne regulacije marž naftnih trgovcev, meni, da se moramo vprašati, ali želimo regionalnega šampiona ali še eno prevzemno tarčo. Dogajanje zmanjšuje trgovčev potencial za naložbe v zeleni prehod, ki jih upočasnjuje tudi slaba ekonomika.

Celoten pogovor si lahko preberete na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje