Meta bo z vašimi objavami trenirala AI. Kako to preprečite, če tega ne želite

Digitalno 15. Jun 202412:56 1 komentar
logotip Meta, Instagram, Facebook
Foto: PROFIMEDIA

Do 26. junija imate čas, da lastniku Facebooka in Instagrama sporočite, da ne želite, da s pomočjo vaših objav trenira umetno inteligenco.

Če uporabljate Facebook ali Instagram, sporočila spletnega velikana Meta, ki ima v lasti ti družbeni omrežji, verjetno niste niti opazili.

Meta je namreč nedavno uporabnike platform v Evropi obvestila, da lahko v skladu s spremembami politike zasebnosti, ki bodo začele veljati 26. junija, njihove podatke uporabi za “razvoj in izboljšanje” svojih izdelkov umetne inteligence, poroča BBC. To vključuje objave, slike, podnapise slik, komentarje in zgodbe, označene kot “javno” (“public”), ki so jih uporabniki, starejši od 18 let, delili z javnim občinstvom na Facebooku in Instagramu, ne pa tudi zasebnih sporočil.

Proti nameri Mete so se oglasile skupine za zaščito digitalnih pravic. Evropska skupina Noyb je obdelavo večletnih uporabniških vsebin na spletnih mestih označila za “zlorabo osebnih podatkov za umetno inteligenco”. Vložila je pritožbe pri 11 organih za varstvo podatkov po vsej Evropi in jih pozvala k takojšnjemu ukrepanju za zaustavitev načrtov podjetja.

V svojo obrambo je Meta sporočila, da je prepričana, da je njen pristop skladen z ustreznimi zakoni o zasebnosti in s tem, kako druga velika tehnološka podjetja uporabljajo podatke za razvoj izkušenj umetne inteligence po vsej Evropi.

Svojo namero pa opravičuje s tem, da želi umetno inteligenco približati različnim jezikom in kulturam v Evropi. Glavni izvršni direktor podjetja Meta Mark Zuckerberg je februarja dejal, da bodo “edinstveni podatki” podjetja ključnega pomena za “priročnik” umetne inteligence v prihodnosti. “Obstaja na stotine milijard javno deljenih slik in na desetine milijard javnih videoposnetkov,“ je takrat dejal vlagateljem in opozoril tudi na dostop podjetja do obilice javnih besedilnih objav v komentarjih.

Opozorila zagovornikov digitalnih pravic

Skupine za zaščito digitalnih pravic so kritizirale način, kako je Meta ljudi obvestila o spremembi uporabe njihovih podatkov, pa tudi “zelo neroden” način odjave od sodelovanja v Metini nameri.

Max Schrems, avstrijski aktivist in odvetnik, soustanovitelj podjetja Noyb, ki je v preteklosti že izpodbijal Facebookove prakse o zasebnosti, pravi, da bi morala Meta od uporabnikov zahtevati soglasje in privolitev, “ne pa zagotavljati skritega in zavajajočega obrazca za odjavo”. “Če želi Meta uporabiti vaše podatke, vas mora prositi za dovoljenje. Namesto tega uporabnike silijo, da prosijo za izključitev,“ je dejal. “Prenos odgovornosti na uporabnika je popolnoma nesmiseln,“ je dodal.

Uporabniki omrežij morajo ob odjavi izpolniti obrazec, v katerem morajo navesti, kako bi tovrstna obdelava vplivala nanje. Postopek so kritizirali tako v Noybu kot ljudje na spletu, ki pravijo, da so se poskušali odjaviti. Eden od uporabnikov ga je v seriji objav na portalu X opisal kot “zelo neroden”. Drugi je izrazil zaskrbljenost, da bi to, da morajo izpolniti obrazec in pojasniti vpliv obdelave na njih, lahko “odvrnilo” tiste, ki bi želeli ugovarjati, da tega ne storijo.

Meta medtem trdi, da je postopek pravno skladen in da ga uporablja tudi njena konkurenca. Kot so sporočili, bo podjetje “v skladu s svojo politiko zasebnosti upoštevalo ugovore in prenehala uporabljati podatke, razen če bo ugotovilo, da ima “prepričljive” razloge, ki ne prevladajo nad pravicami ali interesi uporabnikov.

Poleg tega lahko Meta za razvoj umetne inteligence uporabi tudi nekatere podatke ljudi, ki nimajo računa na njenih družbenih omrežjih. Na primer ljudi, ki se z obrazom ali imenom pojavijo na javno objavljenih fotografijah ali so omenjeni v zapisih uporabnikov Facebooka in Instagrama, čeprav sami tam nimajo lastnih profilov.

“Meta pravzaprav pravi, da lahko uporabi katerekoli podatke iz kateregakoli vira za katerikoli namen in jih da na voljo komurkoli na svetu, če to stori s pomočjo ‘tehnologije umetne inteligence’,” je za BBC povedal Schrems.

Kako se odjavite?

Če ne želite, da Meta z vašimi objavami na Facebooku in Instagramu trenira umetno inteligenco, se lahko odjavite – ne pozabite, zadnji datum je 26. junij.

Postopek je naslednji: v obeh aplikacijah pojdite na Nastavitve (“Settings”). Tam izberite opcijo O aplikaciji (“About”) in nato Politika zasebnosti (“Privacy Policy”), kjer se pojavi novo polje z informacijami o Meta AI, vključno s povezavo do obrazca za odjavo, imenovanega Pravica do ugovora (“Right to object”).

S klikom na obrazec boste prešli na novo stran, kjer lahko izberete državo prebivališča, vnesete svoj e-poštni naslov in navedete razlog, “kako ta obdelava vpliva na vas”. Pozor: navedba razloga je obvezna.

Kateri so možni ugovori?

V ugovoru lahko uporabniki Facebooka ali Instagrama izrazijo zaskrbljenost zaradi pomanjkanja nadzora nad tem, kako se njegovi podatki uporabljajo pri usposabljanju umetne inteligence. Omenijo lahko možnost nepredvidenih posledic ali zlorabe podatkov v prihodnjih aplikacijah – v preteklosti so bila namreč orodja umetne inteligence znana po tem, da so širila napačne informacije in celo sovraštvo.

Drugi možni ugovor je lahko, da Metin postopek razvoja umetne inteligence ni dovolj pregleden. Navedete lahko, da podjetje ni natančno pojasnilo, kako se uporabljajo vaši podatki ali h kakšnim modelom umetne inteligence prispevajo?

Morda bi bilo celo vredno predlagati, da Meta razišče druge načine zbiranja podatkov, kot so anonimizirani podatki ali sintetični podatkovni nizi za usposabljanje umetne inteligence, namesto da se zanaša na osebne podatke, piše britanski Standard.

Sklicujete se lahko tudi na to, da druga podjetja, kot sta Google in Microsoft, za usposabljanje umetne inteligence dajejo prednost javno dostopnim podatkom pred osebnimi. Prav tako običajno zahtevajo izrecno soglasje uporabnikov, preden njihove podatke vključijo v postopke usposabljanja.

Primer uspešne odjave

“Pravkar sem se uspešno odjavil od #Meta, ki uporablja stvari na mojih računih (izvirna umetniška dela, spremljajoča razmišljanja) za usposabljanje svojih orodij #AI. Gotovo bodo vseeno našli način, da to storijo, vendar je morda vredno izraziti svoje nestrinjanje,” piše uporabnik omrežja X, Edward Bagenal, ki je objavil tudi, kaj je napisal v pojasnilu, ki ga zahteva Meta.

“Večina mojih objav na Instagramu je originalno umetniško delo, vsebine in pisanja, ki sem jih ustvaril sam. Največja vrednost mojih izdelkov (tudi umetniških) je v originalnosti in s tem posebnosti mene kot umetnika in v razliki od ostalih vsebin, ki jih ustvarijo s pomočjo orodij umetne inteligence. To je tudi osnova za mojo zaposlitev, s katero se preživljam, zato ne želim, da moja dela uporabljajo za usposabljanje umetne inteligence, saj bi to omogočalo, da bi na ta način manj ustvarjalni ljudje ustvarjali imitacije mojih del,” je v obrazložitvi napisal Begenal in dodal, da bo “z veseljem zaprl Instagramov profil, če se bo izkazalo, da njegove želje ne bodo upoštevali”.

Kaj če je vaš ugovor zavrnjen? Kaj narediti v Sloveniji?

Meta v obrazcu za odjavo navaja, da bo “prošnje za ugovor pregledala v skladu z ustreznimi zakoni o varstvu podatkov”. To pa pomeni, da ni nujno, da bo vaše razloge upoštevala. Lahko jih tudi zavrne.

Če niste zadovoljni z odzivom družbe Meta na svoj ugovor, lahko vložite prijavo pri informacijskem pooblaščencu. Tudi v Sloveniji. “Če menite, da so vaši osebni podatki na družbenih omrežjih zlorabljeni ali uporabljeni proti vaši volji, se obrnite na Urad informacijske pooblaščenke,” je za N1 povedala Eva Kalan iz urada. V primeru Metinih družbenih omrežij (torej Facebooka in Instagrama) bo naš urad zadevo prenesel na informacijskega pooblaščenca na Irskem. V tej državi je namreč sedež Mete v Evropi. “To je ustaljen postopek,” je dodala Kalan.

Čeprav je to manj pogosto, lahko preučite tudi možnost, da sami sprožite pravni postopek proti družbi Meta, če menite, da uporaba vaših podatkov za usposabljanje z umetno inteligenco krši vaše pravice do zasebnosti v skladu z uredbo GDPR. Ta pot je običajno namenjena resnejšim primerom in je lahko draga, zato je priporočljivo posvetovanje z odvetnikom, specializiranim za varstvo osebnih podatkov, piše britanski The Standard.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje