Rusko zunanje ministrstvo na zagovor poklicalo norveškega veleposlanika

Svet 28. Nov 202220:55 2 komentarja
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Foto: Rusko zunanje ministrstvo/REUTERS)

Rusko zunanje ministrstvo je danes na zagovor poklicalo norveškega veleposlanika v Moskvi, potem ko so v skandinavski državi zaradi uporabe brezpilotnih letalnikov pridržali več ruskih državljanov. Po prepričanju Rusije so bili ti posamezniki aretirani izključno na podlagi njihove narodnosti.

Skoraj ducat Rusov je bilo na Norveškem v preteklih tednih pridržanih zaradi kršenja prepovedi letov ali domnevnega fotografiranja določene infrastrukture. Prejšnji teden je bil ruski državljan zaradi uporabe brezpilotnega letalnika obsojen na 90 dni zapora.

Norveška je nedavno poostrila varnostno zakonodajo v odziv na spremenjene razmere v Evropi in po več opažanjih neidentificiranih letalnikov v bližini strateških lokacij, vključno z naftnimi in plinskimi ploščadmi daleč od celinskega dela države.

Zunanje ministrstvo v Moskvi je medtem v izjavi za javnost zapisalo, da so izrečene kazni proti njihovim državljanom “politično motivirane” in da “nimajo ničesar skupnega z načeli poštene in nepristranske pravice”. Srečanje predstavnikov ruskega ministrstva z norveškim veleposlanikom Robertom Kvilejem je potekalo na predvečer sojenja Andreju Jakuninu, sinu nekdanjega šefa ruskih železnic Vladimirja Jakunina.

Jakuninu, čigar oče velja za zaupnika ruskega predsednika Vladimirja Putina, bodo v norveškem Tromsu sodili zato, ker je med obiskom arhipelaga Svalbard uporabil dron. Njegov odvetnik je dejal, da bo Jakunin koristil svoje britansko državljanstvo in pozval k oprostilni sodbi. Ruska ambasada v Oslu je minuli mesec ravnanje norveških oblasti označila za “psihozo”. Državi si sicer na skrajnem severu evropske celine delita tudi 198 kilometrov kopenske meje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje