S kakšnim vlakom so potovali predsedniki vlad in kako nevarna je bila pot?

Svet 17. Mar 202210:09 > 19:50 9 komentarjev
premierji Slovenije, Češke in Poljske na vlaku do Kijeva
@MorawieckiM/TWITTER

Predsedniki slovenske, poljske in češke vlade so se v torek z vlakom odpeljali na sestanek z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Pot tja in nazaj ter sestanek z Zelenskim so opravili v 24 urah. Kako jim je to uspelo, s kakšnim vlakom so potovali in kako nevarna je bila njihova pot, je pojasnil prvi mož ukrajinskih železnic.

Poljski, češki in slovenski premierji, ki so v torek z vlakom pripotovali v Kijev, da bi se sestali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, so s tem napravili velik korak pri izkazovanju podpore Ukrajini, je povedal direktor ukrajinskih železnic. Velik, a naiven korak. “To je bilo za nas res pomembno, čeprav je bilo naivno,” je za CNN povedal prvi mož ukrajinskih železnic Oleksandr Kamišin. Potezo je kot naivno označil zato, ker je delegacija evropskih voditeljev svoje potovalne načrte oznanila, ko so bili še vedno na poti do prestolnice.

Ruski zračni napadi v Kijevu so zadnjih nekaj dni zadeli več naseljenih območij, med njimi več stanovanjskih blokov. Od torka zvečer do četrtka zjutraj je zato v Kijevu začela veljati 35-urna policijska ura. Proti napadom ni imuno niti železniško omrežje. A v torek zjutraj je poljski premier Mateusz Morawiecki naznanil, da se bo s slovenskim in češkim premierjem Janezom Janšo in Petrom Fialo odpravil proti Kijevu. “Njihova pot je bila skrivnost, a ko sem videl, da je bilo nekaj objavljeno na spletu, me je to presenetilo. Tega nisem razumel,” je dejal Kamišin.

premierji Slovenije, Češke in Poljske na vlaku do Kijeva premierji Slovenije, Češke in Poljske na vlaku do Kijeva
@MorawieckiM/TWITTER
premierji Slovenije, Češke in Poljske v Kijevu premierji Slovenije, Češke in Poljske v Kijevu
@P_Fiala/TWITTER
premierji Slovenije, Češke in Poljske na vlaku do Kijeva premierji Slovenije, Češke in Poljske na vlaku do Kijeva
@MorawieckiM/TWITTER

Na poti je Morawiecki na Facebooku objavil zapis: “Naša dolžnost je biti tam, kjer se odvija zgodovina. Ker ne gre za nas, gre za prihodnost naših otrok, ki si zaslužijo živeti v svetu brez tiranije.” Fiala pa je na poti tvitnil, da je “namen obiska potrditi nedvoumno podporo suverenosti in neodvisnosti Ukrajine od celotne Evropske unije.”

Odkar se je začela vojna, 37-letni Kamišin razmišlja le še o varnostnih tveganjih. S svojimi namestniki je zadnje tri tedne nenehno potoval po državi in imel pri tem pod nadzorom 321.000 zaposlenih in 1.450 železniških postaj. Meni, da je vodstvo železnic ruska tarča, zato se je za osebno varnost treba neprestano premikati.

“Niti svojim otrokom ne pravim, naj ne razkrivajo svoje lokacije, ker bi morali vsi razumeti, da smo v vojni. Predsednikom držav ne morem govoriti, kaj naj počnejo,” je povedal Kamišin. Po njegovih besedah so potovanje z vlakom predlagali predsedniki sami, saj so verjeli, da je to najvarnejši način potovanja. S tem se je vodja železnic strinjal, čeprav je v sredo zjutraj, kmalu po obisku premierjev, železniško postajo v Zaporožju zadela ruska bomba. Na tirih je pustila luknjo v velikosti kraterja in poškodovala železniško postajo.

“Vsak pameten človek bi v teh dneh izbral vlak in ne avto,” je dejal Kamišin in dodal, da so – čeprav bombe padajo povsod – železniške postaje in vlaki trenutno najvarnejša točka v državi.

Delegacija premierjev je v Kijev pripotovala z vlaki z najnovejšimi spalnimi vagoni, poleg tega je šlo za popolnoma običajen vlak. Edini drugi potniki so bili člani delegacije in varnostno osebje. “Pot delegacije ni bila nič bolj posebna kot po navadi … Peljali so se po isti poti kot normalni potniki,” je poudaril Kamišin. Pot je trajala osem ali devet ur. Premierji so nekaj ur preživeli z Zelenskim in njegovo ekipo ter se nato z nočnim vlakom odpravili na Poljsko.

“Da so tuji predsedniki vlad izbrali železnice namesto avta ali helikopterja, je zame najboljša ocena ukrajinskih železnic,” je zaključil Kamišin.

Avtorja: Scott McLean in Sarah Sirgany, CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje