Salvador prva država, v kateri je bitcoin zakonito plačilno sredstvo

N1 video 07. Sep 202111:09 > 15:50 0 komentarjev

Od danes je kriptovaluta bitcoin zakonito plačilno sredstvo v Salvadorju. Nujno jo bodo morali sprejeti trgovci z ustrezno tehnično opremo.

Kriptovaluta bitcoin je v srednjeameriški državi Salvador – kot prvi državi na svetu – od danes zakonito plačilno sredstvo. To pomeni, da mora vsak trgovec za plačilo sprejeti bitcoin, prebivalci Salvadorja pa bodo po novem v tej kriptovaluti lahko plačevali tudi davke.

Menjalni tečaj iz bitcoina v ameriški dolar, ki je od leta 2001 uradna valuta v državi, bo prosto določal trg. Predsednik države Nayib Bukele je dejal, da bo vsak, ki si bo naložil digitalno denarnico Chivo, prejel začetni dobrobit v višini 30 dolarjev. Po njegovih besedah bo po državi nameščenih 200 bankomatov Chivo, ki bodo omogočili pretvorbo dolarjev v bitcoine.

Bitcoin v El Salvadorju
Jose Cabezas/REUTERS

Salvadorski predsednik, desničarski populist in zagovornik kriptovalut, je včeraj prav tako sporočil, da je država že dan pred uvedbo te kriptovalute kupila 400 bitcoinov, ki so po trenutnem tečaju vredni 21 milijonov ameriških dolarjev. Vrednost bitcoina je včeraj zvečer začasno skočila in je po ocenah Reutersa znašala med 56.000 in 56.300 ameriških dolarjev.

Digitalna denarnica Chivo ima tudi uradni račun na družbenem omrežju Twitter:

Bukele je prepričan, da bo uvedba bitcoinov za Salvadorce, ki živijo v tujini in denar pošiljajo svojcem v domovino, pomenila prihranek, saj se bodo na ta način izognili plačevanju provizij. Salvadorci so lani v domovino poslali šest milijard ameriških dolarjev, večinoma iz ZDA, kar predstavlja približno 23 odstotkov salvadorskega bruto domačega proizvoda.

Nestabilnost kriptovalut bi lahko škodovala ranljivim

Ker se bitcoinov ne hrani na bančnih računih, temveč v posebnih digitalnih denarnicah, to pomeni, da bi bili lahko bitcoini dostopni revnejšim prebivalcem Salvadorja (in tistim, ki razumejo delovanje kriptovalut), ampak imajo omejeno možnost hrambe prihrankov na bankah.

A poslovanje z bitcoini ima, kot opozarjajo kritiki, tudi svoja tveganja, zaradi česar so že pozvali salvadorsko vlado, naj razveljavi zakon – kriptovalute so namreč (lahko) nestabilne, nenadna sprememba na trgu in izguba dohodka pa bi lahko prizadela že tako ranljive prebivalce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!