Na Bahamih aretirali “čudežnega dečka” kriptovalut

Svet 13. Dec 202209:40 0 komentarjev
Sam Bankman-Fried
PROFIMEDIA

Na zahtevo ameriške vlade so bahamske oblasti aretirale nekdanjega direktorja propadle kriptoborze FTX Sama Bankmana Frieda. Grozi mu izgon v ZDA, kjer proti njemu teče kazenska preiskava.

Še pred nekaj meseci je Sam Bankman Fried veljal za rešitelja kriptotrga, opisovali pa so ga tudi kot “čudežnega dečka”. Njegov padec po težavah kriptoborze FTX, ki je zašla v likvidnostne težave in za katero je ostala večmilijardna luknja, je bil bliskovit.

Proti Bankmanu Friedu teče več sodnih postopkov v ZDA, ki so zdaj od Bahamov, na katerih živi 30-letnik, zahtevale aretacijo. ZDA bodo verjetno zahtevale njegovo izročitev, poroča Reuters. Bankman Fried bi moral biti ta teden zaslišan pred odborom za finančne storitve v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

Borza FTX je bila v začetku leta ocenjena na 32 milijard dolarjev (30,3 milijarde evrov), Bankman Fried pa naj bi pridobil več milijard dolarjev osebnega premoženja. Njegovi pretekli posli in predvsem sodelovanje s podjetjem Alameda Research, ki je bilo prav tako v njegovi lasti, so zdaj pod drobnogledom preiskovalcev.

Več milijonov dolarjev prispeval za Bidnovo kampanjo

30-letnik se je moral 11. novembra umakniti z vrha podjetja, nato pa je podjetje vložilo zahtevek za stečaj. Stečaj kriptoborze je prevzel John J. Ray III, ki je pred tem že vodil tudi stečaj energetskega velikana Enrona leta 2001.

Bankman Fried je bil v finančnih krogih znan po svojih začetnicah SBF, veljal pa je za ugledno in nekonvencionalno osebnost. Znan je bil po svojih divjih laseh, majicah in kratkih hlačah.

Družil oziroma v javnosti se je pojavljal z znanimi osebnostmi, med drugim z nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom in nekdanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom, pa tudi s supermodelom Gisele Bundchen.

Bankman Fried je leta 2020 prispeval 5,2 milijona dolarjev (4,9 milijona evrov) za predsedniško kampanjo Joeja Bidna in tako postal eden največjih donatorjev demokratov.

FTX
Marco Bello/REUTERS

Še pred nekaj meseci njegovo premoženje ocenjeno na več milijard dolarjev

Starši 30-letnika so profesorji prava na priznani univerzi Stanford Joseph Bankman in Barbara Fried. Njihov sin je kariero začel pri Jane Street Capitalu.

Mladi poslovnež je obogatel z izkoriščanjem razlik v cenah bitcoina v Aziji in ZDA. Lani ga je revija Forbes ocenila na 26,5 milijarde dolarjev (25,1 milijarde evrov). Leta 2017 je nato ustanovil podjetje za trgovanje s kriptovalutami Alameda Research, leto za tem pa je ustanovil borzo FTX, ki je bila lanskega januarja ocenjena na 32 milijard dolarjev (30,3 milijarde evrov).

Po informacijah Reutersa so starši Bankmana Frieda, FTX in nekateri direktorji podjetja kupili najmanj 19 nepremičnin na Bahamih v vrednosti 121 milijonov dolarjev (114,7 milijona evrov).

Zlom FTX je povzročil padec bitcoina na najnižjo vrednost v dveh letih, saj so se vlagatelji bali, da se bodo težave podjetja razširile tudi na druga podjetja v kriptosvetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!