Samo v zadnjih dveh mesecih naj bi v Iranu usmrtili skoraj 100 ljudi

Svet 03. Mar 202318:07 1 komentar
Iran zastava demonstracije
Denis Balibouse/REUTERS

Januarja in februarja naj bi iranske oblasti usmrtile skoraj sto ljudi. Med usmrčenimi naj bi bili mnogi pripadniki etničnih manjšin.

Iranske oblasti so samo januarja in februarja usmrtile najmanj 94 ljudi, je v četrtek sporočila organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). Pri tem opozarja, da gre za drastično povečanje uporabe smrtne kazni kot orodja za zatiranje, usmerjenega proti etničnim manjšinam v Iranu.

Po podatkih Amnesty International in centra Abdorrahman Boroumand, iranske organizacije za človekove pravice s sedežem v ZDA, so med usmrčenimi mnogi pripadniki etničnih manjšin. Oblasti v Iranu so usmrtile najmanj enega Ahvazija, 14 Kurdov in 13 Balučijev. Do usmrtitev je prišlo po “skrajno nepoštenem sojenju”, sta na spletni strani zapisali organizaciji.

Glede na raziskave obeh organizacij se je število usmrtitev v primerjavi s prejšnjim letom močno povečalo. Prav tako navajajo vire, ki poročajo o primerih “grozljivega spolnega nasilja in drugih obtožb o mučenju”.

“Iranske oblasti izvajajo usmrtitve v zastrašujočem obsegu,” je opozorila izvršna direktorica centra Abdorrahman Boroumand, Roya Boroumand.

Diana Eltahawy iz AI pa je opozorila, da je do usmrtitev prišlo ob sistematični uporabi mučenja, da bi prišli do spornih priznanj za obsodbo obtožencev “v skrajno nepoštenih sojenjih”. Vse države je pozvala, naj “izvajajo univerzalno jurisdikcijo nad vsemi iranskimi uradniki, ki so utemeljeno osumljeni kazenske odgovornosti za kazniva dejanja po mednarodnem pravu in druge hude kršitve človekovih pravic”.

Aktivisti za človekove pravice so že vrsto let zelo kritični do uporabe smrtne kazni v Iranu, češ da se lahko uporablja kot sredstvo represije in po nepoštenih sojenjih.

Uradni podatki o usmrtitvah v Iranu niso znani. Po podatkih AI je bilo v Iranu v prvi polovici leta 2022 usmrčenih najmanj 250 ljudi, predvsem zaradi kaznivih dejanj, povezanih z mamili. Iranske oblasti so prav tako usmrtile štiri ljudi zaradi sodelovanja na protivladnih protestih, ki od sredine septembra lani pretresajo državo, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje