Šanghaj se po dveh mesecih zaprtja ponovno odpira

Koronavirus 01. Jun 202213:11 > 13:39 0 komentarjev
Covid v Šanghaju
Aly Song/REUTERS

V Šanghaju sproščajo stroge protikoronske ukrepe. Pred dvema mesecema so oblasti prebivalcem prepovedale zapuščanje domov, zapovedale delo od doma in zaprtje nenujnih dejavnosti. Kitajska politika ničelne tolerance do covida velja za enega najstrožjih pristopov k spopadanju s pandemijo kjerkoli na svetu.

Šanghajska vlada je sprostila stroge ukrepe proti novemu koronavirusu, ki so jih pred dvema mesecema uvedli zaradi hitrega porasta okužb v mestu. V mestu so odpravili prepoved zapuščanja doma, podjetja pa so lahko odprla svoja vrata. Omejitve bodo sicer še vedno veljale za gibanje zunaj mesta, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Na območjih z nizkim tveganjem bo dovoljena vožnja taksijev in uporaba zasebnih avtomobilov, kar bo ljudem omogočilo, da obiščejo prijatelje in družino zunaj svojega okrožja. Prav tako so ponovno začeli voziti avtobusi, podzemna železnica in trajekti, so sporočile mestne oblasti. Kinodvorane in telovadnice ostajajo zaprte, šole, ki so zaprte od sredine marca, pa se bodo počasi ponovno odprle.

Prebivalci Šanghaja, ki potujejo v druga mesta na Kitajskem, morajo še vedno v karanteno, za vstop v večino javnih prostorov pa potrebujejo negativen test na novi koronavirus. Za skupnosti, ki veljajo za visoko tvegane, bodo še vedno veljale stroge omejitve gibanja.

O tem, kako se bodo čutile ekonomske posledice kitajskih protikoronskih ukrepov, smo pisali v prispevku Šanghaj v lockdownu, Peking stopnjuje ukrepe: kako se bo to poznalo v Evropi?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!