Sanna Marin negativna na testu na droge

Svet 22. Avg 202217:28 1 komentar
Sanna Marin
Remo Casilli/REUTERS

Finska premierka Sanna Marin je bila na testu na droge negativna. Namigovanja o tem, da je bila pod vplivom drog, so se pojavila po objavi posnetka, na katerem se v prostem času zabava s prijatelji.

Finska premierka Sanna Marin je bila na testu na droge negativna, poroča bruseljski Politico. Marin je test na droge prostovoljno opravila minuli teden, po tem ko so se v javnosti pojavili posnetki, na katerih se v prostem času zabava s prijatelji. Po mnenju kritikov so objavljeni posnetki pod vprašaj postavili osebno in politično presojo 36-letne premierke, za osebo na tako visokem javnem položaju naj bi se vedla neodgovorno, pojavila so se tudi namigovanja, da je bila na posnetku pod vplivom nezakonitih substanc.

Ena najmlajših premierk na svetu je že v prvem odzivu branila svojo pravico do preživljanja prostega časa na enak način, kot to počnejo njeni vrstniki. Dejala je, da nima ničesar skrivati, in priznala, da je na zabavi sicer pila alkohol, nezakonitih substanc pa ni uživala. “To so zasebni posnetki, ki niso bili namenjeni objavi,” je povedala za finski tabloid Iltalehti, ki je posnetke objavil med prvimi.

Obenem je izrazila razočaranje, da so posnetki pricurljali v javnost. “Bil je neškodljiv večer, ljudje so plesali in se zabavali, bil je eden najbolj smešnih večerov poletja, katerega priokus pa je dobil nerazumne razsežnosti,” je med drugim dejala in si zaželela, da bi ljudje lahko v miru “uživali v življenju, poletju, plesu in družbi prijateljev”.

Glede na vladno sporočilo je Marin sama plačala test za droge.

Množici kritik se je te dni zoperstavilo na stotine žensk, ki so pod ključnikom solidarnost s Sanno (#solidaritywithsanna) na družbenih omrežjih začele objavljati lastne posnetke, na katerih poplesujejo, prepevajo in uživajo v svojem prostem času. Mnogi so se tudi pošalili, da je Finska res na dobri poti, če sta ples in prepevanje premierke največja škandala, ki ju država premore.

Izvor špekulacij o drogah

Finski politični komentator Janne Korhonen pa se je osredotočil na izvor teh špekulacij. Po njegovih besedah so se namigovanja začela na anonimnem finskem blogu, na katerem se pogosto pojavljajo skrajno desne vsebine. Tam naj bi se prvič pojavili zapisi, da je na videoposnetku slišati besedno zvezo “jauhojengi”, kar naj bi potrdil tudi anonimni strokovnjak za akustiko. Besedna zveza v dobesednem prevodu pomeni “tolpa moke” in naj bi opisovala skupino, ki uživa prepovedane substance oziroma kokain. Ker na videoposnetkih z zabave ni videti steklenic z alkoholom, so komentatorji hitro sklepali, da to pomeni, da so prisotni na zabavi uživali prepovedane droge.

Korhonen je v svojem zapisu poudaril, da policisti in raziskovalci finske kulture drog pravijo, da se beseda “jauho”, ki v prevodu pomeni moka, na Finskem v praksi ne uporablja kot poimenovanje za droge. Obenem je kakovost zvoka na posnetku zelo slaba, strokovnjak za akustiko, ki je besedno zvezo prepoznal, pa svojega imena z javnostjo ni razkril. Politični komentator je dodal, da so kritiki videoposnetka finske premierke še pred nekaj tedni branili konservativnega člana parlamenta, ki ga je nedavno več ločenih posameznikov obtožilo, da je z alkoholom zavajal in privabljal mladoletnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje