Sarajevski filmski festival otvorili s filmom dobitnika oskarja

Kultura 13. Avg 202122:02 > 27. Sep 2021 12:28 0 komentarjev
SFF
N1

27. sarajevski filmski festival letos za razliko od lani poteka v živo. Ob otvoritvi festivala so v mestu pripotovali številni filmski ustvarjalci. Častno srce Sarajeva bodo letos izročili nemškemu režiserju Wimu Wendersu.

Otvorjen je sarajevski filmski festival. V festivalsko dogajanje je prestolnica Bosne in Hercegovine vstopila s projekcijama filmov Deset u pola režiserja (oskarjevega nagrajenca) Danisa Tanovića in Pisma s krajeva svijeta filmskega kolektiva Bistrik7 oziroma skupine režiserjev prve generacije kultnega predavatelja režije Bele Tarra.

Potem ko je festival zaradi pandemije lani potekal na spletu, letošnja, 27. izdaja, poteka v živo. Festival bo trajal do 20. avgusta.

V Sarajevo je danes med drugim prispel režiser in igralec Branko Đurić Đuro. “Ko pridem v Sarajevo med festivalom, sem vedno navdušen in vedno sem neskončno ponosen, da lahko svoji družini in prijateljem, ki pripotujejo v tem obdobju, pokažem svoje mesto v polnem sijaju. Neizmerno uživam,” je povedal.

Filmski festival v Sarajevu
Dado Ruvic/REUTERS

Za nagrado srce Sarajeva se bo na festivalu potegovalo 48 filmov iz 60 držav. Tekmovalne kategorije so štiri: igrani, dokumentarni, kratki in študentski film.

Predstavila se bo tudi Slovenija

V tekmovalni program celovečercev je selektorica Elma Tataragić uvrstila deset filmov, med njimi tudi slovenski koprodukcijski film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Film je na minulem festivalu v Cannesu prejel zlato kamero za najboljši prvenec, na festivalu v Pulju pa nagrado občinstva zlata vrata.

Filmski festival v Sarajevu
Dado Ruvic/REUTERS

Slovenija se bo v tekmovalnem programu predstavila še z dokumentarcem režiserke Marije Zidar Odpuščanje, za nagrade se bodo iz Slovenije potegovali tudi kratka filma: Kazenski strel režiserja Roka Bička in animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež, študentski film Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar in TV serija – kriminalka Jezero, posneta po romanu Tadeja Goloba v režiji Matevža Luzarja in Klemna Dvornika.

Častno srce Sarajeva nemškemu ustvarjalcu

Častno srce Sarajeva bodo letos izročili nemškemu filmskemu ustvarjalcu Wimu Wendersu kot priznanje za izjemen doprinos k filmski umetnosti. V sklopu programa Posvečeno bodo prikazali tudi retrospektivo njegovih filmov ter posebno projekcijo obnovljene različice njegovega filma Hotel za milijon dolarjev, s katerim je leta 2000 v Berlinu osvojil srebrnega medveda.

“Ta nagrada mi veliko pomeni. Filme delam s srcem. Mislim, da je to prelepo priznanje,” je ob začetku festivala povedal Wenders. Wenders, ki je bil nazadnje v Sarajevu pred desetimi leti, je prav tako komentiral, da je vesel, da se bo po projekcijah filmov lahko pogovarjal z občinstvom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!