Schmidt odgovoril na grožnje: Dodik mora ustaviti svojo egocentrično norost

Svet 08. Sep 202311:58 2 komentarja
Christian Schmidt
Christian Schmidt (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt bo kljub grožnjam Milorada Dodika, da ga bodo ob morebitnem obisku pridržali, v naslednjih dneh obiskal Republiko Srbsko.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je napovedal, da bo v prihodnjih dneh obiskal Republiko Srbsko, potem ko je predsednik te entitete Milorad Dodik zagrozil, da bodo Schmidta pridržali, če bo stopil na njeno ozemlje. Schmidt je opozoril na posledice takšnih potez, odzvali sta se tudi ZDA in Nemčija.

“Resnično imam sestanke v Republiki Srbski v prihodnjih dneh in tednih, posebno v Banjaluki, pa tudi v drugih mestih. Tega se držim,” je Schmidt dejal v četrtek v pogovoru za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Poudaril je, da ima kot diplomat imuniteto in da Dodik poleg tega nima pristojnosti, da odredi pridržanje, ker nima pooblastil za izdajanje ukazov policiji.

Schmidt: Če bo sledilo še več, potem bo zelo resno

Dodik je v sredo dejal, da pripravljajo odlok, na podlagi katerega bo policija aretirala in deportirala Schmidta, ko bo prišel v Republiko Srbsko. Če bo na njenem ozemlju v tranzitu, mu bodo zagotovili spremstvo, da bi entiteto čim hitreje prešel.

Visoki predstavnik je v pogovoru za nemški časnik opozoril, da bi Dodik moral ustaviti svojo “egocentrično norost”.

Na vprašanje, ali bo zamenjal Dodika, če bo nadaljeval s takšnimi potezami, ni odgovoril, ni pa izključil te možnosti. Poudaril je, da so to odločitve, ki se ne sprejemajo vnaprej. “Bomo videli, ali je Dodikova napoved le prazno govorjenje ali bo sledilo še več. Če bo sledilo še več, potem bo zelo resno. Nikakor nisem pripravljen na kompromisna pogajanja,” je pojasnil.

Dodik ne priznava Schmidtove avtoritete

Politični vodja Srbov v Bosni in Hercegovini ne priznava Schmidtove avtoritete kot predstavnika mednarodne skupnosti, ker njegovega imenovanja leta 2021 tako kot njegovih predhodnikov ni potrdil Varnostni svet Združenih narodov zaradi zadržkov Rusije in Kitajske.

S Schmidtom je zadnje mesece v sporu zaradi več zadev. Med drugim je parlament v Banjaluki junija sprejel zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. Zaradi tega je tožilstvo BiH vložilo obtožnico proti Dodiku. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do pet let zapora.

PROFIMEDIA

Schmidt lahko Dodika tudi odstavi

Posebni odposlanec Nemčije za Zahodni Balkan Manuel Sarazzin je v izjavi, ki jo je v četrtek objavil na družbenem omrežju X, opozoril, da imajo Dodikova odcepitvena politika ter napadi na institucije BiH, medije in civilno družbo kot tudi na visokega predstavnika Christiana Schmidta posledice. Spomnil je, da je Nemčija že ustavila financiranje štirih projektov v Republiki Srbski, skupaj vrednih 105 milijonov evrov.

Ameriško veleposlaništvo v BiH je Dodikove grožnje s pridržanjem in deportacijo visokega predstavnika medtem označilo za protiustavne in nesprejemljive. Na družbenem omrežju X so poudarili tudi, da ima Schmidt vsa pooblastila visokega predstavnika, vključno z možnostjo njegove odstavitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje