Schmidt zahteva register obsojenih vojnih zločincev v BiH: “Ne bom čakal dolgo”

Svet 20. Sep 202320:40 0 komentarjev
Christian Schmidt
Christian Schmidt (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt je jasen, da bo sam zagotovil, da obsojeni vojni zločinci v BiH ne bodo več mogli opravljati javnih funkcij, če tega do konca leta ne bodo storile oblasti.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt je danes napovedal ustanovitev registra obsojenih vojnih zločincev.

Potrdil je tudi, da bo sam zagotovil, da obsojeni vojni zločinci v BiH ne bodo več mogli opravljati javnih funkcij, če tega do konca leta ne bodo storile oblasti v BiH.

“V predalu imam še en sveženj sklepov, v katerih pozivam mednarodno skupnost in oblasti BiH, da vzamejo stvari v svoje roke. Če bodo obstajale ovire za sprejetje teh gradiv, sem se pripravljen podpisati podnje,” je po poročanju sarajevskega portala Klix danes v Potočarih dejal Schimdt.

Kot je pojasnil, s tem misli predvsem na vpisovanje obsojenih vojnih zločincev v evidence, tudi tistih, ki so bili obsojeni na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Takšne evidence doslej ni bilo, kar v praksi pomeni, da so haaški obsojenci v BiH imeli enake pravice kot tisti, ki niso bili nikoli obsojeni, vključno s pravico biti izvoljen na različne funkcije.

“Tega, da takšni ljudje niso vpisani v register in da vse poteka, kot da se ni nič zgodilo, ne moremo gledati križem rok,” je dejal visoki predstavnik, ki se je v Potočarih udeležil slovesnosti ob 20-letnici ustanovitve spominskega centra, posvečenega žrtvam genocida v Srebrenici, ki so ga nad Bošnjaki leta 1995 storili pripadniki vojske in policije bosanskih Srbov.

Schmidt je pojasnil, da pogovori med Mehanizmom za mednarodna kazenska sodišča v Haagu in pravosodnim ministrstvom BiH o tem že potekajo in da bodo dogovor sprejeli v naslednjih tednih.

Druga odločitev se po Schimdtovih besedah nanaša na prepoved imenovanja obsojenih vojnih zločincev na javne funkcije in prepoved podeljevanja priznanj takšnim osebam ter na pravico žrtev do odškodnine.

Schmidt pričakuje, da bodo oblasti v BiH zahtevane ukrepe sprejele do konca leta. Če jih ne bodo, je napovedal, da bo uporabil bonnska pooblastila, ki mu kot visokemu predstavniku med drugim dajejo pravico do spreminjanja zakonodaje in odlokov. “Ne bom dolgo čakal. Če ne bo ukrepanja, bom te sklepe podpisal sam,” je napovedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!