Prvi obisk v Avstriji: Scholz vztrajal pri nemškem nadzoru na avstrijski meji

Svet 18. Avg 202306:30 > 16:31 5 komentarjev
Prvi obisk nemškega kanclerja Olafa Scholza v Avstriji
Prvi obisk nemškega kanclerja Olafa Scholza v Avstriji. Foto: BKA/Andy Wenzel/REUTERS

Nemški nadzor na notranji schengenski meji z Avstrijo je nujen, je danes v Salzburgu na svojem prvem uradnem obisku v Avstriji poudaril nemški kancler Olaf Scholz. Izpostavil je podporo Nemčije širitvi schengenskega območja na Bolgarijo in Romunijo, čemur pa avstrijski kancler Karl Nehammer kljub pogovorom z nemškim kolegom še vedno nasprotuje.

“Trenutno je glede na številke, ki jih poznamo, to nujno potrebno,” je v Salzburgu na svojem prvem uradnem obisku v Avstriji dejal nemški kancler Olaf Scholz glede prihoda migrantov. S tem je zagovarjal odločitev Nemčije, ki je maja ponovno podaljšala nadzor na meji s svojo južno sosedo.

Dunaj sicer odločitvi Berlina nasprotuje že od same vzpostavitve nemškega nadzora na meji leta 2015. Avstrijski kancler Karl Nehammer je pri tem poudaril, da se je število prošenj za azil v Avstriji letos zmanjšalo, v Nemčiji pa povečalo.

Kljub kritikam nemškega nadzora na meji pa Avstrija hkrati tudi sama redno podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko ter ukrep zagovarja z velikim številom nezakonitih prehodov meje. Sodišče EU je sicer leta 2021 odločilo, da podaljševanje tega nadzora zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU. Slovenija zato pričakuje, da ga bo Avstrija ukinila.

Razhajanja tudi glede širitve schengenskega območja

Kanclerja sta se razhajala tudi glede širitve schengenskega območja na Bolgarijo in Romunijo. “Nemčija se zavzema za nadaljnji razvoj Evropske unije, kar seveda vključuje tudi to, da se lahko države članice unije pridružijo schengenskemu območju,” je poudaril Scholz po pogovoru z avstrijskim kolegom.

Nehammer je medtem pozdravil razprave znotraj EU o izzivih Bolgarije na področju migracij in velikega števila nezakonitih prehodov migrantov preko njene meje s Turčijo. Kljub temu pa Avstrija ne namerava umakniti svoje blokade širitve schengenskega območja na Bolgarijo in Romunijo.

Prvi obisk nemškega kanclerja Olafa Scholza v Avstriji
Prvi obisk nemškega kanclerja Olafa Scholza v Avstriji. Foto: BKA/Andy Wenzel/REUTERS

Voditelja pa sta se strinjala glede potrebe po učinkoviti zaščiti zunanjih meja EU, pri čemer je Scholz izpostavil, da so nova reforma azilne politike EU ter sporazumi z državami izvora in tranzita ključni pri boju proti nezakonitim migracijam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje