Scholz pozval k začetku pogajanj za vstop Severne Makedonije v EU

Svet 11. Jun 202214:02 > 18:27 0 komentarjev
Olaf Scholz
Zorana Jevtić/REUTERS

Nemški kancler Olaf Scholz je obiskal Severno Makedonijo in Bolgarijo. Obisk je bil namenjen predvsem pospešitvi pridruževanja Severne Makedonije EU, ki ga blokira Bolgarija. Scholz se je pred tem mudil tudi v Srbiji in na Kosovu in ju pozval k medsebojnemu priznanju. Ob koncu dvodnevne turneje po Zahodnem Balkanu pa je ocenil, da je bil pri reševanju dvostranskih sporov v regiji dosežen določen napredek.

EU je še posebej zavezana Severni Makedoniji, ki je izpolnila vse pogoje za začetek pristopnih pogajanj, je ob današnjem obisku v Skopju dejal Scholz. Ponovno je poudaril, da si Nemčija resno prizadeva za vključitev držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo. “Pristopna pogajanja Severne Makedonije in Albanije, ki so bila obljubljena pred dvema letoma, se morajo začeti zdaj. Prizadeval si bom za to,” je nemški kancler danes dejal po pogovorih s premierjem Severne Makedonije Dimitarjem Kovačevskim v Skopju.

Šestim državam Zahodnega Balkana so možnost pristopa k EU prvič ponudili pred skoraj 20 leti. Scholz je dejal, da “smo kot Evropska unija dolžni uresničiti verodostojnost svojih obljub”. Kovačevski pa je dal jasno vedeti, da Severna Makedonija upa, da bo junijski vrh EU zanjo potrdil začetek pristopnih pogajanj. “Pričakujemo korak, ki smo si ga zaslužili. Obisk kanclerja Scholza je močan signal, da Berlin priznava, da izpolnjujemo merila,” je dejal. Glede zahtev po priznanju v Severni Makedoniji živeče bolgarske manjšine je Kovačevski dejal, da je to v Bolgariji postalo notranjepolitično vprašanje, ki je bilo “pogosto instrumentalizirano in politizirano na enostranski način”.

Bolgarija vztraja pri svojih zahtevah za začetek pogajanj

Bolgarski premier Kiril Petkov pa je po današnjem pogovoru z nemškim kanclerjem Scholzem, ki je po Skopju obiskal tudi Sofijo, poudaril, da Bolgarija še naprej zahteva, da makedonski parlament ustavno prizna bolgarsko manjšino in zagotovi spoštovanje njenih pravic. Scholz se je tudi v Sofiji zavzel za začetek pristopnih pogajanj unije s Severno Makedonijo. Je pa hkrati izrazil razumevanje za težave in poudaril potrebo po iskanju kompromisov. “Teh stvari ne moremo predpisovati, skupaj moramo priti do njih. Mislim, da obstaja možnost napredka,” je še dejal in pozval k premagovanju zgodovinskih razprtij.

Severna Makedonija je kandidatka za članstvo v EU že 17 let. Evropska komisija je julija 2020 dala načelno zeleno luč za pogajanja, vendar jih je Bolgarija blokirala zaradi vprašanj zgodovine jezika in pravic bolgarske manjšine v Severni Makedoniji. Tam po uradnih podatkih živijo 3504 Bolgari, kar pri 1,8-milijonski populaciji predstavlja 0,19 odstotka prebivalstva.

Scholz se je v petek odpravil na pot po Zahodnem Balkanu z namenom, da bi pomagal ponovno zagnati zastale pristopne procese šestih držav v tej regiji k EU. Nemški kancler se je v sklopu svoje turneje mudil tudi v Bolgariji. Poleg Severne Makedonije so bolj ali manj verjetne kandidatke za vstop v EU še Srbija, Črna gora, Albanija, Bosna in Hercegovina ter Kosovo, pri čemer imajo prve štiri države že potrjen status kandidatke za članstvo.

Scholz, ki je Zahodni Balkan v vlogi nemškega kanclerja obiskal prvič, je poudaril, da čuti napredek tako v odnosih med Severno Makedonijo in Bolgarijo, kot tudi med Kosovom in Srbijo. “Tudi tam je jasno, da imamo lahko le eno skupno pot. In imam občutek, da smo dosegli napredek,” je dejal nemški kancler. Po besedah Scholza rešitev na Zahodnem Balkanu ne more diktirati nekdo iz Bruslja ali Berlina. “Lahko damo le svoj prispevek v procesu odprave ovir v postopkih, ki so blokirani več let, in zagotovimo nov zagon. In pri tem se mi zdi, da smo uspeli,” je dejal. Scholz sicer priznava, da je med državami v regiji veliko odprtih vprašanj in težav. “Dobro jih poznamo. A to niso nepremostljive težave,” je še dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!