Schwarzenegger: So lažnivci, so neumni ali pa ne vedo, kako rešiti problem

Svet 31. Okt 202108:42 > 09:27 0 komentarjev
Arnold Schwarzenegger
Profimedia

Arnold Schwarzenegger je svetovne voditelje, ki trdijo, da boj proti podnebnim spremembam škodi gospodarstvu, označil za "neumne ali lažnivce".

Pred podnebno konferenco COP26, ki se danes začenja v Glasgowu, je nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger za BBC povedal, da bo zmanjševanje ogljikovih emisij koristilo svetovnemu gospodarstvu.

V obsežnem intervjuju je dejal, da nenehen gospodarski uspeh Kalifornije in plodno ustvarjanje delovnih mest dokazujeta, da gresta zmanjševanje ogljikovega dioksida in povečanje bogastva z roko v roki.

O svetovnih voditeljih, ki trdijo, da boj podnebnim spremembam škodi gospodarstvu, pa je dejal: “So lažnivci, so neumni ali pa ne vedo, kako rešiti problem. Ugotovili smo, kako je to mogoče narediti in vse je v tem, da imamo jajca za to.”

Kritičen je tudi do okoljske agende, ki se osredotoča na žrtvovanje življenjskega sloga. Zmanjševanje količine zaužitega mesa, ne pomeni nujno žrtvovanja, pravi igralec Terminatorja. Nekdanji prvak v bodibildingu dodaja, da je sam ob tem, ko je pojedel za tri četrtine manj mesa, postal bolj zdrav, poroča BBC. Odkar je več zelenjave in hrane, ki temelji na rastlinah, so se njegove arterije nehale ožiti, pravi. “Sem se torej nečemu odrekel? Pridobil sem zdravje, rastlinska prehrana mi je dala dve dodatni leti življenja,” je povedal.

Schwarzenegger je bil med letoma 2003 in 2011 nagrajen z nagrado prvak čistega zraka in obnovljivih virov energije. Ko je bil guverner, se je zavzemal za zmanjšanje izpušnih plinov in emisij toplogrednih plinov. Odkar ne opravlja več politične funkcije, je slavo in vpliv uporabil za promocijo politik zmanjševanja ogljika, zlasti s Schwarzeneggerjevo podnebno pobudo.

Ko so ga izzivali, naj kot republikanski politik podpre globalni kapitalizem, ki poganja tovrstno trgovino, je Schwarzenegger to karakterizacijo zavrnil. “Lahko imaš konkurenco, vendar moraš biti pameten glede tega … Če so ljudje mrtvi, so mrtvi. Konec je,” je povedal za BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!