SDS na kongresu Evropske ljudske stranke ne bo podprla Ursule von der Leyen

Slovenija 06. Mar 202414:31 5 komentarjev
Ursula von der Leyen in Janez Janša
Foto: PROFIMEDIA

Evropska ljudska stranka začenja predvolilni kongres, na katerem bodo potrjevali Ursulo von der Leyen za njihovo kandidatko za predsednico Evropske komisije. Kongresa se udeležujejo tudi delegati treh slovenskih strank, ki pa imajo na kandidaturo von der Leyen različne poglede. Če bodo v NSi trenutno predsednico komisije podprli, pa ji podpore ne bodo namenili v SDS in SLS.

V Bukarešti se je danes začel kongres Evropske ljudske stranke (EPP), na katerem bodo predvidoma v četrtek predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen potrdili za vodilno kandidatko za junijske evropske volitve.

Kongresa EPP se udeležujejo delegacije vseh treh strank iz Slovenije, ki so članice te največje evropske politične družine, na čelu s predsedniki Janezom Janšo (SDS), Matejem Toninom (NSi) in Markom Balažicem (SLS).

V stranki SDS so danes za STA potrdili, njihovi delegati Ursule von der Leyen ne bodo podprli za vodilno kandidatko EPP. To se je sicer nakazovalo že pred tem. Evroposlanka Romana Tomc, sicer tudi podpredsednica SDS, je konec februarja za N1 dejala, da v stranki že obstaja “neko splošno stališče, da Ursula von der Leyen ni izpolnila naših pričakovanj.” Tomc je bila takrat kritična do dela predsednice komisije na področju zelenega prehoda, migracijske politike in vladavine prava.

Za Slovensko ljudsko stranko (SLS) je nesprejemljiva tako kandidatura von der Leyen kot tudi to, da EPP v izbiro ponuja le enega kandidata, so danes sporočili iz stranke. Da sedanje predsednice komisije ne bodo podprli, so sicer v SLS napovedali že konec februarja. Za N1 so takrat dejali, da so njeni rezultati na področju kmetijske, energetske, okoljske in gospodarske politike zelo slabi, nezadovoljni pa so bili tudi z upravljanjem migracij.

SLS: Evropa potrebuje odločno roko in človeka z integriteto

Evropski poslanec iz vrst SLS Franc Bogovič pri tem izpostavlja, da Evropa potrebuje odločno roko, ki bo na prvo mesto postavila prehransko, energetsko in okoljsko varnost. Evropa pa se je pod vodstvom von der Leyen oddaljila od temeljnih evropskih vrednot, brezglavo vztrajala pri ideološkem zelenem prehodu, ki uničuje evropskega kmeta in ogroža prehransko ter energetsko varnost, opozarja.

Nosilec liste SLS za evropske volitve Peter Gregorčič pa izpostavlja, da mora biti na čelu komisije človek z integriteto, ki bo brez dvojnih meril zagovarjal demokracijo in vladavino prava za vse.

Delegacija NSi pa bo von der Leyen podprla za t. i. spitzenkandidatko, so danes za STA potrdili v stranki. Ocenjujejo, da je EU vodila v zahtevnem času covida in številnih mednarodnih kriz in ji je v večji meri uspelo EU stabilizirati ter jo ohraniti povezano. So pa kritični do njenih potez predvsem pri upravljanju migracij in doslednem spoštovanju schengna ter zelenem prehodu.

Pri tem so opozorili, da bo podpora NSi von der Leyen v Evropskem parlamentu odvisna od tega, ali bo kot kandidatka za nov mandat na čelu komisije zagovarjala ohranjanje vrednot stranke in s tem evropskega načina življenja ter podprla spremembo smeri EU na področju zelenega prehoda v razumen zeleni prehod in v smer boljšega upravljanja migracij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje