Še en preboj skrajno desne stranke v Španiji: Vox v tretji regionalni vladi

Svet 30. Jun 202315:28 1 komentar
Vox
Foto: Violeta Santos Moura/REUTERS

Skrajno desna stranka Vox je sklenila dogovor s konservativno stranko PP in bo vstopila v tretjo regionalno vlado v Španiji.

Španska konservativna Ljudska stranka (PP) in skrajno desna stranka Vox sta danes sporočili, da sta po majskih lokalnih in regionalnih volitvah sklenili dogovor o oblikovanju vlade v avtonomni skupnosti Estremadura. To je že tretja od skupno 17 španskih avtonomnih skupnosti, kjer bo v vladi sodelovala skrajno desna stranka Vox.

V skladu z dogovorom bo v Estremaduri regionalno vlado vodila Maria Guardiola iz PP, Vox pa bo vodil kmetijski sektor, ki se bo preimenoval v urad za gospodarjenje z gozdovi in za podeželje, sta sporočili stranki.

Vox sodeluje že v regionalni vladi v Valencii, kjer je prav tako po majskih volitvah oblikoval koalicijo s PP, od lani pa s PP sodeluje tudi v regionalni vladi v Kastilji in Leonu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Podrobnosti dogovora v Valencii, ki je ena od najbogatejših avtonomnih skupnosti v državi, so naletele na številne kritike, saj se je stranka PP pridružila več Voxovim stališčem. Med drugim se je odpovedala uporabi pojma nasilje na podlagi spola v korist ožjega pojma nasilje v družini. Nasilje na podlagi spola namreč obsega nasilje, ki je usmerjeno proti osebi na podlagi njenega spola ali spolne usmerjenosti in ni omejeno samo na družino.

V regionalni vladi Valencie ima Vox tudi pomemben položaj, saj ima podpredsednika vlade in vodi dva vladna urada.

Stranki sta sklenili dogovor o sodelovanju tudi na Balearskih otokih, vendar Vox ne bo v vladi, ampak bo PP podpiral v regionalnem parlamentu.

Vladajoči socialisti premierja Pedra Sancheza in njihovi koalicijski partnerji, levičarji Podemos, so utrpeli velike izgube, zato je Sanchez, kot smo že pisali, za 23. julij razpisal predčasne parlamentarne volitve. Na njih ankete napovedujejo zmago PP, a absolutne večine v parlamentu ne bo dosegla, zato bo verjetno oblikovala koalicijo z Voxom, navaja AFP.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje