Še en temen dan za pravico do splava v ZDA: Oklahoma stopila po poti Teksasa

Svet 04. Maj 202208:25 > 16:08 1 komentar
Oklahoma
PROFIMEDIA

Kmalu za tem, ko je ameriško in mednarodno javnost močno vznemiril objavljeni osnutek odločitve konservativnih sodnikov ZDA, ki bo, če bo postala uradna, močno posegla v zagotavljanje pravice do splava, slabe novice za zagovornike človekovih pravic prihajajo še iz Oklahome. Tamkajšnji guverner Kevin Stitt je podpisal zakon, ki po zgledu Teksasa prepoveduje umetne prekinitve nosečnosti po šestem tednu nosečnosti.

Oklahoma stopa po poti Teksasa. Guverner te zvezne države, republikanec Kevin Stitt, je podpisal predlog zakona, ki ga je sprejela republikanska večina v državnem kongresu in prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti po šestem tednu nosečnosti, ko veliko žensk sploh še ne ve, da je nosečih. Izjema v poznejših tednih nosečnosti je le ogroženo zdravje, medtem ko posilstvo ali incest nista.

Podobno kot zakonodaja v sosednjem Teksasu tudi zakonodaja v Oklahomi predvideva zasebne tožbe državljanov zoper tiste, ki (osebi) opravijo splav, to nameravajo storiti oziroma zavestno pomagajo pri umetni prekinitvi nosečnosti. Zakonodaja tožb zoper ženske, ki umetno prekinejo nosečnost, ne predvideva. Zakon je torej zelo podoben teksaškemu, ki pa ga zagovornikom človekovih pravic doslej še niso uspelo izpodbiti na sodiščih ZDA.

“Želim, da je Oklahoma zvezna država, ki najbolj zagovarja življenje, saj predstavlja štiri milijone prebivalcev Oklahome, ki si neustavljivo želijo zaščititi nerojene,” je ob podpisu zakonodaje po Twitterju sporočil guverner Stitt.

Zakon z guvernerjevim podpisom stopi v veljavo nemudoma. Podporniki pravice do izbire za splav so sicer na vrhovno sodišče Oklahome naslovili zahtevo, da se zamrzne uresničevanje zakona do odločitve zveznih sodišč, a večinsko konservativno sodišče ni ugodilo njihovemu pozivu.

“To je temen trenutek. Sinoči so bili potrjeni naši strahovi o usodi pravice do splava na vrhovnem sodišču – danes pa so prebivalke Oklahome izgubile dostop do splava,” je povedala Alexis McGill Johnson, vodja organizacije Planned Parenthood Federation, pod okriljem katere delujejo nekatere klinike, kjer opravljajo splav.

Zakonodaja, ki v Oklahomi prepoveduje splav po šestem tednu nosečnosti, ni edina, ki so jo tamkajšnji zakonodajalci sprejeli nedavno. Med drugim na še nekaj amandmajev in guvernerjev podpis čaka zakonodaja, po kateri bo splav skoraj v celoti prepovedan z izjemo zdravstvenih zapletov, posilstva ali incesta ter ki bi se prav tako uresničevala s pomočjo tožb državljanov. Avgusta naj bi prav tako začela veljati zakonodaja, ki jo je guverner Stitt podpisal pretekli mesec. Ta zakonodaja predvideva možnost opravljanja splava le v primeru zdravstvenih nujnosti in v primeru kršitev denarno kazen do 100.000 dolarjev oziroma do 10-letno zaporno kazen.

Pravkar uveljavljena zakonodaja v Oklahomi bo vplivala tudi na ženske v sosednjem Teksasu, v katerem prepoved umetne prekinitve nosečnosti velja že nekaj časa. Število opravljenih splavov v Teksasu je namreč izjemno padlo, saj so številne Teksašanke umetno prekinitev nosečnosti opravile drugod, med drugim v Oklahomi.

Kampanja proti človekovim pravicam

Najnovejši uveljavljeni zakon v Oklahomi se uvršča v del kampanje republikanskih držav proti pravici do splava, ki se ji glede na ponedeljkovo objavo osnutka sodbe konservativne večine v mediju Politico pridružuje tudi vrhovno sodišče ZDA. Iz osnutka je razvidno, da so konservativni sodniki ameriškega vrhovnega sodišča ZDA zavrnili odločitev v primeru Roe proti Wade, ki od leta 1973 predstavlja pravno podlago za zagotavljanje pravice do splava v ZDA, ter so mnenja, da morajo prebivalci zveznih držav in njihovi predstavniki sami odločati o zakonodajni ureditvi področja splava.

Objava osnutka sodbe, ki jo je spisal konservativni sodnik Samuel Alito, je v torek poskrbela za veliko razburjenje. Tudi zato, ker osnutek odločitve vrhovnih sodnikov nikakor ne bi smel pricurljati v javnosti, predvsem pa, ker mnenje konservativne večine pomeni korak nazaj pri zagotavljanju človekovih pravic. Objava osnutka bi lahko imela posledice tudi na razplet jesenskih kongresnih volitev. Republikancem se je novembra obetal prevzem večine v senatu in predstavniškem domu, a bi lahko ukinitev pravice do splava na zvezni ravni demokratsko volilno telo spodbudila k večji volilni udeležbi.

Demokrati odločno izražajo podporo pravicam žensk do svobodne izbire, kot pravijo splavu, in vodja senatne večine Chuck Schumer je napovedal, da bo dal na glasovanje predlog zakona, ki bi formalno uzakonil odločitev iz primera Roe proti Wade, če ravno za njegov uspeh demokrati nimajo zadostne večine v senatu.

Generalni direktor WHO: Dostop do splava rešuje življenja

“Omejevanje dostopa do splava ne znižuje števila posegov,” je danes sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus in dodal, da takšne omejitve zgolj silijo ženske in dekleta v nevarne posege. “Ženske morajo vedno imeti pravico odločanja glede njihovih teles in njihovega zdravja,” še sporoča prvi mož WHO.

Svetovna zdravstvena organizacija je marca letos izdala nove smernice o oskrbi pri splavu. Po podatkih WHO se letno opravi okoli 25 milijonov nevarnih splavov, zaradi katerih življenje izgubi okoli 39.000 žensk in deklet, več milijonov njih pa mora poiskati bolnišnično oskrbo zaradi zapletov med posegi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Večino smrti beležijo v državah z nižjimi dohodki, skoraj izključno v Afriki in Aziji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje