Še pred požarno sezono bodo v bolj ogrožene države premestili 450 gasilcev

Svet 30. Maj 202315:32 1 komentar
Požar na Krasu
PROFIMEDIA

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je predstavil ukrepe Evropske unije na področju požarov v naravi. "Požari v naravi so postali vseevropski problem. Resno vplivajo na življenja, preživetje in okolje," je dejal. V Grčijo, Portugalsko in Francijo bodo še pred požarno sezono premestili 450 gasilcev.

Pred novo sezono požarov je evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič predstavil ukrepe Evropske unije na tem področju. Med drugim je na dogodku ob deseti obletnici centra EU za usklajevanje nujnega odziva izpostavil okrepljeno floto za gašenje požarov in druge ukrepe za boljše usklajevanje in sodelovanje med državami.

V evropski strateški rezervi rescEU bo po novem 24 letal in štirje helikopterji za gašenje požarov iz desetih držav članic. Prav tako bo v letošnji požarni sezoni v Grčijo, Portugalsko in Francijo predhodno premeščenih skoraj 450 gasilcev iz 11 držav, med njimi bo tudi 20 slovenskih gasilcev, so sporočili iz Bruslja.

Komisija je po pozivih Evropskega parlamenta in ministrov držav članic oblikovala poseben akcijski načrt za preprečevanje požarov. Ta načrt ima več ciljev, in sicer, da okrepi upravne zmogljivosti in znanje ter poveča vlaganja v dejavnosti na področju preventive, je pojasnil slovenski komisar.

Janez Lenarčič
N1/Denis Sadiković

V okviru tega je Lenarčič najavil zagon nove metodologije, katere namen bo izmenjava dobrih praks znotraj evropskega mehanizma za civilno zaščito, s tem orodjem pa bodo države lahko bolje ocenjevale lastne zmogljivosti za spopadanje s požari.

Ob tem oblikujejo tudi podporno ekipo v okviru centra EU za usklajevanje nujnega odziva, ki bo omogočila spremljanje in analizo stanja požarov med 19. junijem in 14. septembrom.

“Požari v naravi so postali vseevropski problem. Resno vplivajo na življenja, preživetje in okolje. Leta 2022 je skupno 20 držav članic EU zabeležilo nadpovprečno veliko pogorelih površin. Tveganje gozdnih požarov se je razširilo na območja, ki prej niso bila izpostavljena (…) To povečanje števila požarov v naravi zahteva odločno in hitro ukrepanje tudi na ravni EU,” je povedal Lenarčič.

“Zahvaljujem se vsem državam, ki sodelujejo pri krepitvi odziva EU v tej sezoni gozdnih požarov. Hkrati pozivam države članice, naj okrepijo tudi preventivne ukrepe proti gozdnim požarom,” je dodal komisar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje