Še tretja azijska država je legalizirala poroke istospolnih parov

Svet 18. Jun 202412:30 2 komentarja
Poroka
Foto: PROFIMEDIA

Tajski senat je danes s prepričljivo večino podprl zakon, tako da bodo odslej v državi dovoljene poroke istospolnih parov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tajska je tako postala šele tretja azijska država, ki je legalizirala poroke istospolnih parov.

Tajski senat je zakonski predlog podprl s 130 glasovi proti štirim, še 18 je bilo vzdržanih. Zakon mora sedaj podpisati še kralj Maha Vajiralongkorn, veljati pa bo začel 120 dni po objavi v uradnem listu, navaja AFP.

Tajska je s tem po Nepalu in Tajvanu postala šele tretja država v Aziji, kjer so dovoljene poroke istospolnih partnerjev. Aktivisti za pravice pripadnikov skupnosti LGBTQ na Tajskem so odločitev senata navdušeno pozdravili.

“Danes je dan, ko se bodo Tajci nasmehnili. To je zmaga za ljudi,” je pred glasovanjem v senatu dejal poslanec tajske napredne stranke Move Forward (MFP) Tunyawaj Kamolwongwat. V skladu z novim zakonom bodo istospolnim parom omogočene tudi druge pravice, ki jih imajo zakonci, kot so posvojitve otrok ali dedovanje.

Tajska sicer že dolgo slovi po strpnosti do skupnosti LGBTQ, kot kažejo tudi nedavne javnomnenjske raziskave. Današnje glasovanje po navedbah AFP prestavlja vrhunec dolgoletnih kampanj in onemogočenih poskusov sprejemanja zakonodaje o enakopravnih zakonskih zvezah za istospolne partnerje.

Čeprav ima ta poteza senata na Tajskem relativno visoko podporo javnosti, pa je večina pretežno budistične države še vedno bolj tradicionalna in konservativna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje