Se začenja? Voditelja Donecka in Luganska prosita Putina, naj intervenira

Svet 23. Feb 202222:45 > 23:47 0 komentarjev
Vojaška pomoč, Ukrajina
Ukranian Armed Forces/via Reuters

Voditelja separatističnih pokrajin na vzhodu Ukrajine, ki ju je Rusija priznala kot neodvisni, sta v ločenih pismih pozvala ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj “pomaga odvrniti vojaško agresijo ukrajinskega režima.” Z drugimi besedami: naj intervenira. To bi torej lahko bil povod za uradno rusko posredovanje.

Kremelj je nocoj potrdil, da sta voditelja samooklicanih separatističnih republik na vzhodu Ukrajine Donecka in Luganska Denis Pušilin in Leonid Pasečnik v ločenih pismih zaprosila ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj jim pomaga pri “odvračanju agresije ukrajinskih oboroženih sil, da bi se izognili žrtvam med civilisti in humanitarni katastrofi v regiji Donbas”.

Zaradi poteze separatistov je Ukrajina zaprosila za sklic še enega izrednega zasedanja Varnostnega sveta ZN, je prek Twitterja sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Oba voditelja samooklicanih ljudskih republik se sklicujeta na 3. in 4. člen v ponedeljek sklenjenega dogovora z Moskvo o medsebojnem sodelovanju, pomoči in prijateljstvu. Na podlagi teh dveh členov lahko zaprosita za pomoč pri “odvračanju vojaške agresije Ukrajine”. Pušilin je po poročanju RT v pismu Putinu zapisal, da se “ukrajinska agresija stopnjuje, da je 300.000 ljudi brez vode, ker je ukrajinsko topništvo uničilo civilno infrastrukturo”. Vodja Donecka po poročanju RT v pismu Putinu trdi, da “Ukrajina nadaljuje z genocidom nad civilnim prebivalstvom”.

Novinar Financial Timesa Max Seddon je ob tem objavil še pismi obeh voditeljev ljudskih republik, ki nosita včerajšnji datum. Strah, da bo prišlo do tega, se je med poznavalci pojavil že takoj, ko je Putin z odlokom priznal separatistični republiki.

Pušilin je danes prav tako pozval ukrajinsko vojsko, naj se umakne iz ozemlja, ki si ga prisvaja samooklicana Ljudska republika Doneck. Po navedbah tiskovne agencije Tass, na katero se sklicuje Reuters, je Pušilin menil, da bi bil umik ukrajinske vojske “optimalen scenarij”, češ da si želi meje separatistične republike določiti po mirni poti, v dogovoru s Kijevom. To je izjavil, preden je odjeknila novica o pismih, v katerih sta skupaj s Pasečnikom Kremelj zaprosila za pomoč.

Je pa Pušilin danes ocenil, da je situacija “kritična”, in sporočil, da so separatisti pospešili vojaško mobilizacijo. Za boj mobilizirajo zdrave moške med 18 in 55 letom.

Novinarka hrvaške N1 Ana Mlinarić, ki je danes prispela v Kijev, poroča, da je navkljub vesti o pismih s prošnjo za podporo ruskih sil in informacijam o možnem lažnem napadu na tovarno aluminija na Krimu, v ukrajinski prestolnici mirno. “To je Trg neodvisnosti [Majdan], tik preden začne veljati 30-dnevno obdobje izrednih razmer za vso državo,” je med drugim zapisala na Twitterju.

Posebna opazovalna misija (SMM) Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi je tudi v sredo zabeležila visoko število kršitev prekinitve ognja v Donecku in Lugansku. V Donecku so opazovalci zabeležili 528 kršitev premirja, vključno s 345 eksplozijami. V Lugansku so našteli 1.182 kršitev premirja, vključno s 1.075 eksplozijami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!