Sedem razlogov, zakaj vam med spanjem postane vroče

Magazin 18. Jan 202420:42 0 komentarjev
spanje
Foto: PROFIMEDIA

Zbujanje, premetavanje in iskanje pravega položaje, ob katerem bi vam bilo kar najmanj vroče. Zakaj vam med spanjem postane vroče?

Če je v sobi prevroče ali premrzlo, boste verjetno težko zaspali.

Po nekaterih študijah se ugodna sobna temperatura med spanjem giblje med 19 in 21 stopinj Celzija, če imate v sobi višjo temperaturo, boste torej težje zaspali, ponoči se boste zbujali in imeli suha usta.

Nekatere raziskave iz leta 2019, ki so jih pregledali na portalu Healthline, namreč kažejo, da izpostavljenost vročini ponoči spodbuja budnost ter krajša spanec, saj telesu sporoča, da mora ostati budno. Tudi previsoka vlažnost v sobi vpliva na nespečnost, saj poveča izločanje znoja.

Zakaj vam med spanjem še postane vroče?

Pretopla pižama

Vroče vam je lahko tudi zaradi pregoste posteljnine in pretople pižame. Kot piše na omenjenem portalu, posteljnina in oblačila delujejo kot izolator – podobno kot izolacija v vašem domu. Debelejša posteljnina običajno zadržuje več toplote kot tanjša, prav tako se zaradi debelejše pižame lahko vaše telo pregreje. Različne tkanine imajo različne lastnosti zadrževanja toplote in lahko vplivajo na kakovost vašega spanca.

V študiji iz leta 2016 so primerjali bombažna in volnena oblačila ter poliestrsko in volneno posteljnino ter njihove vplive na kakovost spanja.

Ugotovili so, da volnena pižama v primerjavi z bombažno bolj spodbudi spanec pri temperaturi 17 stopinj Celija, a bombažna kvalitetneje vpliva na globlji spanec, ko je v sobi 22 stopinj Celzija. Raziskovalci sicer niso našli bistvenih razlik med poliestrsko in volneno posteljnino pri obeh temperaturah.

Aktivnosti pred spanjem in napitki

Med razlogi so tudi nekatere aktivnosti, ki jih lahko počnemo, ter napitki, ki jih pijemo, pred spanjem. V obeh primerih je krivec povišan srčni utrip, ki poskrbi, da nato težje zaspimo.

Večerna vadba sicer nima negativnih posledic na kvaliteto spanja, a zaradi telovadbe lahko težje zaspite, predvsem če imate intenzivno vadbo dobro uro pred spanjem. Med napitki pa so najbolj problematični kofeinski napitki. Poleg tega, da kofein povzroča nespečnost, naj bi vplival tudi na višjo temperaturo telesa.

Tudi zaradi stresa vam med spanjem lahko postane vroče. Vaše žile se zožijo, temperatura kože se sicer zniža, se pa poveča temperatura v vašem telesu, piše Healthline.

Na portalu omenjajo še spolne aktivnosti, ki sicer izboljšajo kakovost spanja, saj spodbujajo sproščanje hormonov, ki poskrbijo za sprostitev, a lahko “preživahne” aktivnosti hkrati povečajo srčni utrip ter imajo podoben učinek kot telovadba.

Koga imate ob sebi v postelji

Če imate ob sebi partnerja ali hišnega ljubljenčka, vas njuna telesna temperatura lahko še bolj ogreje. Telo nenehno oddajo toploto, ki je stranski produkt presnove.

Povprečna telesna temperatura je 37 stopinj Celzija, če je temperatura prostora, kar je sicer malo verjetno, višja od te, pa bo vaše telo vsrkavalo toploto in hladilo prostor.

Zdravila

Nekatera zdravila lahko povišajo telesno temperaturo oziroma zavirajo sposobnost telesa pri uravnavanju lastne temperature. Sem sodijo nekateri antibiotiki, zdravila za sladkorno bolezen, protibolečinska zdravila in zdravila za hormonsko zdravljenje.

Hormonsko neravnovesje

Hormonsko neravnovesje lahko povzroči nočno potenje in vročinske valove. To sta sicer dva najpogostejša simptoma menopavze. Zmanjšanje estrogena in druge hormonske spremembe naj bi bili vzrok za te simptome. Tudi nosečnost povzroči hormonske spremembe, ki povečajo pretok krvi in povišajo telesno temperaturo.

Bolezni in okužbe

Številne bolezni lahko vplivajo na višjo telesno temperaturo, kot so: gripa, pljučnica, prehladi, druge bakterijske okužbe, tuberkuloza. In nekatera druga stanja, kot so koronarna bolezen, rak, hiperhidroza, hipertiroidizem, še piše Healthline.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!