Prva žrtev afere sodna stavba bo generalni sekretar. Kaj pa čaka ministrico?

SD
Foto: Borut Živulović/BOBO

Zaradi afere sodna stavba se na ministrstvu za pravosodje obetajo prve kadrovske spremembe. Kot so za N1 povedali na ministrstvu, bo ministrica Dominika Švarc Pipan vladi predlagala razrešitev generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča, vodjo službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka in vodjo finančne službe Janjo Garvas pa naj bi premestili na druga delovna mesta. Ob tem pa se postavlja vprašanje, kakšna bo usoda ministrice Švarc Pipan. Mnogi v SD namreč menijo, da je bila s spornim nakupom stranki povzročena ogromna škoda in da bi ministrica morala oditi.

Bo sporni nakup sodne zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani odnesel pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan? To je osrednje vprašanje, ki te dni odmeva v političnih vrstah.

Kot smo poročali, je premier Robert Golob od ministrice in njenega državnega sekretarja Igorja Šoltesa zjutraj zahteval, da mu še tekom dne posredujeta poročilo o odgovornosti vseh, ki so sodelovali pri pripravi pogodbe s podjetjem primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja. Ocenjeval naj bi namreč, da morajo tisti zaposleni na ministrstvu za pravosodje, ki so operativno vodili posel, odgovarjati.

Kot je znano, je posel nakupa sodne stavbe vodil generalni sekretar ministrstva za pravosodje Uroš Gojkovič, ki je bil v preteklosti predsednik odbora SD v Hajdini. Prav tako je pri tem poslu kot vodja službe za nepremičnine in investicije sodeloval Simon Starček, nekdanji podpredsednik odbora SDS za izobraževanje, ki je bil v času tretje Janševe vlade namestnik generalnega direktorja Fursa Ivana Simiča. Starček je tudi sopodpisan pod sporno kazensko ovadbo v aferi slovenski Watergate, ki jo je tožilstvo, kot je znano, zavrglo. V nakup sodne stavbe je bila vključena tudi vodja finančne službe na pravosodnem ministrstvu Janja Garvas, ki je bila v preteklosti generalna sekretarka Janševe vlade.

Na ministrstvu za pravosodje so za N1 povedali, da bo ministrica predlagala razrešitev generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča; predvidoma naj bi vlada o tem na dopisni seji odločala še danes. Kot je mogoče slišati, so bila vsa pooblastila za posel od vsega začetka prenesena na generalnega sekretarja in je ta sam sprejel, da je objektivno odgovoren, če je prišlo do kakšnih napak.

Prav tako na ministrstvu proučujejo možnosti za premestitev Starčka in Garvas na drugi delovni mesti, na katerih ne bosta imela vodstvenih pooblastil. Starček je po naših informacijah soglasje za premestitev že dal. Ministrica naj bi namreč menila, da do dokončnega razčiščenja posla vodjem služb, ki so sodelovali pri nakupu stavbe, tudi pri drugih projektih ne more več zaupati in naj bi jih torej vsaj začasno premestili.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na vprašanje, ali je ministrstvo premierju Golobu že poslalo zahtevano poročilo o odgovornosti vseh, ki so sodelovali pri pripravi pogodbe s podjetnikom Sebastjanom Vežnaverjem, je Švarc Pipan odgovorila, da je predsedniku vlade vse že ustno pojasnila na jutranjem sestanku. Tam mu je, kot pravi, povedala, na kateri točki sta se ona in državni sekretar Šoltes vključila v postopek, da sta o izpeljavi projekta izvedela decembra, ko se je na ministrstvu za finance pojavila možnost za pridobitev nekaj sredstev, v sam postopek priprave dokumentacije pa da nista bila vključena.

“Vsa pojasnila je premier ustno že dobil in tako meni kot Šoltesu izrekel podporo,” je poudarila Dominika Švarc Pipan. Na vprašanje, ali razmišlja o odstopu, pa je odgovorila, da bi bila to najlažja pot. A dodala, da bi se lahko v tem primeru stvari, če je šlo res kaj narobe, pometle pod preprogo.

Dominika Švarc Pipan, Robert Golob
Foto: Borut Živulović/Bobo

Komu bi lahko bilo pometanje pod preprogo v interesu, Švarc Pipan ni pojasnila. Je pa bilo v zadnjih dneh mogoče slišati tudi namige, da bi bili sporni posli lahko povezani s kom iz SD. Kolikšno zaupanje še uživa med Socialnimi demokrati, Švarc Pipan ne ve, saj, kot pravi, ni bila navzoča na nobenem strankinem sestanku, na katerem bi govorili o nakupu sodne zgradbe.

Negotova je tudi politična usoda Dominike Švarc Pipan

Nekateri naši viri pa ocenjujejo, da je bilo že na jutranjem koalicijskem sestanku pri premierju Golobu mogoče zaznati, da se SD ministrici Švarc Pipan odreka. Da bi morala ta odstopiti, je sicer v neuradnih pogovorih za N1 poudarilo več vidnih Socialnih demokratov. Ocenjujejo, da je sporni nakup sodne zgradbe stranki povzročil veliko škodo, ki se bo, če ministrica ne bo zapustila položaja, le še povečevala. Ne manjka niti ocena, da Švarc Pipan z odstopom že zamuja.

Nekateri naši sogovorniki iz SD še spominjajo, da je SDS zoper ministrico napovedala interpelacijo, ki pa jo bo državni zbor obravnaval šele čez dva meseca, torej le malo pred evropskimi volitvami. Pričakujejo, da bo napad opozicije tedaj brez zavor, kar bi se kaj lahko odrazilo na rezultatu stranke na volitvah v Evropski parlament. Jutri naj bi sicer pred kamere stopila tudi predsednica SD Tanja Fajon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje