Šef Cie o Putinu in Prigožinu: “Kar vidimo, je zelo zapleten ples”

Svet 21. Jul 202311:23 > 15:06 2 komentarja
Jevgenij Prigožin, Vladimir Putin
Jevgenij Prigožin in Vladimir Putin (Foto: PROFIMEDIA)

Šef ameriških obveščevalcev William Burns je spregovoril o tem, kaj naj bi sledilo oboroženemu uporu, ki ga je pred mesecem dni zoper vrh ruske vojske vodil vodja plačancev podjetja Wagner Jevgenij Prigožin.

Ruski predsednik Vladimir Putin poskuša pridobiti čas, da bi ugotovil, kako bo obračunal z vodjo vojaške skupine Wagner Jevgenijem Prigožinom, je v četrtek ocenil direktor ameriške obveščevalne agencije CIA William Burns. Dodal je, da je kratkotrajni upor skupine Wagner konec junija razkril pomanjkljivosti Putinove strukture moči.

“Kar vidimo, je zelo zapleten ples,” je Burns komentiral na varnostnem forumu v ameriškem mestu Aspen, ki je dodal, da se ruski predsednik verjetno še vedno želi maščevati Prigožinu za sicer kratkotrajni poskus upora.

Po mesecih napetosti med najemniško vojaško skupino Wagner in ruskim vojaškim vodstvom je namreč Prigožin konec junija sprožil upor, ki pa se je končal še isti dan – domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Dogovor, pri katerem naj bi posredoval Lukašenko, je med drugim predvideval selitev skupine Wagner in njenega vodje Prigožina v Belorusijo. To se je tudi zgodilo, saj wagnerjevci v zadnjem času krepijo svoje delovanje v Belorusiji, kjer po novem usposabljajo tudi posebne enote. Kje natančno je Prigožin, ki se je v zadnjem mesecu pojavil tako v Belorusiji kot v Rusiji, pa trenutno ni znano.

Burns ocenjuje, da je skupina Wagner kljub njenemu umiku s fronte v Ukrajini za ruski režim še vedno pomembna na drugih lokacijah, kot so Libija in druge afriške države ter Sirija, zato bo Putin verjetno poskušal skupino ločiti od njenega vodje. Dodal je, da bo ruski voditelj morda počakal z maščevanjem. “Putin po mojih izkušnjah na splošno meni, da je maščevanje jed, ki jo je najbolje postreči hladno. Presenetilo bi me, če bi se Prigožin na koncu izognil obračunu z njim,” je dejal Burns. Kot tudi: “Če bi bil Prigožin, ne bi odslovil človeka, ki mu preizkuša hrano.”

Ocenil je prav tako, da so ruske elite vse bolj zaskrbljene, saj se zdi, da je Prigožinov spodleteli poskus upora prejšnji mesec Putina presenetil. Po Burnsovih besedah je šlo za najbolj neposredno nasprotovanje Putinu v njegovih 23 letih na oblasti, vključno z izpodbijanjem njegove utemeljitve za “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini, ki jo je Prigožin označil za temelječo na lažeh.

Belorusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da pripadniki skupine Wagner usposabljajo njihove posebne vojaške enote v pokrajini Brest, ki meji na Ukrajino in Poljsko, Poljska pa je zaradi dejavnosti Wagnerja v Belorusiji premaknila dodatne sile proti vzhodu države, je za poljsko tiskovno agencijo PAP povedal sekretar sveta za nacionalno varnost Zbigniew Hoffmann. Poljski obrambni minister in predsednik sveta za nacionalno varnost Mariusz Błaszczak je sicer že pred dvema tednoma sporočil, da je Poljska proti meji z Belorusijo napotila 1.000 pripadnikov oboroženih sil z 200 vojaškimi vozili.

Kot navaja PAP, pa je vlada nedavno odločila, da na mejno območje pošlje še 500 policistov, ki se bodo tam pridružili 5.000 varuhom meje in 2.000 vojakom.

Poljska mejo z Belorusijo od lani varuje tudi z ograjo v dolžini 186 kilometrov. Gradnja petmetrske ograje z bodečo žico je bila odziv na migracijsko krizo leta 2021, ko je po prepričanju Varšave Belorusija namerno omogočala prihod tujcev iz Bližnjega vzhoda v državo in jih nato napotila proti zahodu, da bi se tako maščevala za sankcije, ki jih je proti beloruski vladi uvedel Bruselj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje