Kdo je človek, ki je sprožil vojaški udar v Rusiji

Svet 24. Jun 202319:18 > 20:01 1 komentar
Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (PROFIMEDIA)

Dolgo je veljal za človeka iz ozadja, o njegovih povezavah s Kremljem pa se je šepetalo vse do septembra lani, ko je vendarle priznal, da vodi skupino Wagner. To naj bi Jevgenij Prigožin tudi financiral. A kako je nekdanji zapornik in prodajalec hotdogov postal eden najpomembnejših ljudi v Rusiji in – še do včeraj – najtesnejših Putinovih zaveznikov?

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je v petek obtožil poveljstvo ruske vojske, da je odredilo zračne napade na položaje skupine Wagner in ubilo “ogromno število” njihovih pripadnikov ter se s svojimi možmi podal proti Moskvi. Pripadniki Wagnerja so bili le nekaj sto kilometrov od Moskve, ko je Prigožin naznanil umik svojih sil.

Eden nekdanjih Putinovih najtesnejših zaveznikov je tako postal eden njegovih najbolj nevarnih sovražnikov.

62-letni Prigožin je vplivni ruski poslovnež in lastnik podjetja Concord, ki se ukvarja s cateringom in ima s Kremljem sklenjeno pogodbo. Zato se je Prigožina prijel vzdevek Putinov kuhar. Dolgo je veljal za človeka iz ozadja, o njegovih povezavah s Kremljem pa se je šepetalo vse do septembra lani, ko je vendarle priznal, da vodi skupino Wagner.

To naj bi Prigožin, ki je veljal za tesnega zaveznika Vladimirja Putina, tudi financiral. Prav tako naj bi vodil tudi rusko “farmo trolov” – skupino ljudi, ki po spletu širijo dezinformacije. Veljal naj bi za enega najbolj krutih ruskih poveljnikov.

Šef Wagnerja Jevgenij Prigožin (Foto: Press service of “Concord”/via REUTERS)

Pri 18 letih je Prigožin s prijatelji zagrešil več ropov in bil obsojen na 13 let zapora. Ko so ga leta 1990 izpustili na prostost, se je preživljal s prodajo hotdogov na stojnici, kar je bilo v dotlej pred zahodom zaprti komunistični Rusiji dobičkonosen posel. V 90. letih je tako odprl verigo supermarketov in restavracijo Old Customs House. Vanjo je župan Sankt Petersburga včasih zašel tudi z Vladimirjem Putinom. Sodelovala sta tudi po tem, ko je Putin postal predsednik, poroča britanski Guardian.

Idejo o najemniški vojski naj bi po poročanju Guardiana Prigožin najverjetneje sam predstavil Putinu, ta pa se je z njo strinjal. Ruske oblasti so Prigožinu pod krinko kampa za otroke zagotovile zemljo za treniranje vojakov. Prvič se je o skupini Wagner v javnosti začelo govoriti, ko so se leta 2014 zaostrile razmere na ukrajinskem polotoku Krim. Približno tisoč plačancev je takrat pomagalo pri usposabljanju in oboroževanju proruskih separatističnih sil.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje