Šef Nata: “Rusija vse bolj nazaduje, Ukrajina pa napreduje. To je velika zmaga”

Svet 29. Nov 202314:54 13 komentarjev
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Foto: PROFIMEDIA)

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je poudaril, da je Rusija zaradi vojne v Ukrajini šibkejša tako politično kot gospodarsko, pri tem pa je vse bolj odvisna od Kitajske. "Ukrajina je prevladala kot suveren, demokratičen in neodvisen narod. To je velik dosežek, velika zmaga," je poudaril.

Rusija je zaradi vojne v Ukrajini šibkejša politično, vojaško in gospodarsko, pri tem pa je vse bolj odvisna od Kitajske, je po današnjem zasedanju Sveta Nato-Ukrajina povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

“Ukrajina je prevladala kot suveren, demokratičen in neodvisen narod. To je velik dosežek, velika zmaga. Medtem ko je Ukrajina napredovala, pa je Rusija nazadovala. Zdaj je politično, vojaško in gospodarsko šibkejša,” je povedal Stoltenberg po skupnem zasedanju zunanjih ministrov Nata in Ukrajine.

Politično Rusija po njegovih besedah izgublja vpliv v bližnji soseščini, in sicer ne samo v Ukrajini, ampak tudi na območjih Kavkaza in Srednje Azije.

“Rusija pa je tudi vse bolj odvisna od Kitajske,” je povedal. Pri tem je Stoltenberg izpostavil gospodarsko odvisnost Moskve od Pekinga, med drugim na področjih obrambne industrije ter izvoza energentov, ki jih ne more več izvažati v Evropo.

Na vojaškem področju je medtem Rusija izgubila pomemben del svojih konvencionalnih sil. Uničenih je bilo stotine letal in na tisoče tankov. Poleg tega so spopadi na ruski strani zahtevali več kot 300.000 smrtnih žrtev, je še povedal.

“Obenem pa ne smemo podcenjevati Rusije,” je poudaril generalni sekretar Nata. Pojasnil je, da je rusko gospodarstvo vojaško usmerjeno. Prav tako se niso spremenili ruski cilji v Ukrajini, kjer Moskva znova izvaja napade na energetsko infrastrukturo, da bi bili Ukrajinci čez zimo v temi in na hladnem, je še dejal.

V Bruslju je na drugi dan ministrskega srečanja zveze Nato potekalo prvo zasedanje Sveta Nato-Ukrajina na ravni zunanjih ministrov. Na njem so določili delovni program Sveta za prihodnje leto, Kijevu pa so ministri zaveznic podali tudi smernice o prednostnih reformah, ki jih mora sprejeti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje