Družina afganistanskega sodelavca Slovenske vojske varno v Sloveniji

Slovenija 20. Avg 202111:20 > 21. Avg 2021 07:59 2 komentarja
Družina iz Afganistana na letališču
MORS

Prvi od dveh tolmačev, ki so v Afganistanu pomagali Slovenski vojski, je v petek zapustil Kabul, smo prvi poročali na N1. Z družino je v Slovenijo srečno prispel v poznih večernih urah.

Potem ko smo pred dvema dnevoma poročali, da se je prvi od dveh tolmačev, ki so v Afganistanu pomagali Slovenski vojski, s svojo petčlansko družino uspel prebiti na kabulsko letališče, se je družina danes uspela vkrcati na letalo, ki jih je pripeljalo v Slovenijo.

Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, je sodelavec Slovenske vojske nocoj, v večerih urah prispel na letališče Jožeta Pučnika. Družino so na Brniku pričakali predstavniki obrambnega ministrstva in Slovenske vojske. “Omenjeno družino bo v začetni fazi na ozemlju Republike Slovenije namestilo ministrstvo za obrambo. V nadaljevanju bo v skladu s svojimi pristojnostmi za vprašanja v zvezi z njihovim bivanjem in oskrbo skrbel Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov,” so sporočili z obrambnega ministrstva in dodali, da je vlada njihov pravni status za prihod v Slovenijo in omenjeno nastanitev že zagotovila.

Družina iz Afganistana na letališču
MORS

“Na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski izražamo veliko zadovoljstvo, da nam je kljub izredni zahtevnosti razmer uspelo sodelavca Slovenske vojske z najožjimi družinskimi člani varno umakniti iz Afganistana. To tudi kaže na verodostojnost države in njen ugled, ki ga uživa pri svojih partnerjih in zaveznikih,” so še sporočili z ministrstva za obrambo.

Družina drugega tolmača še čaka na evakuacijo

Družina drugega tolmača, ki je prav tako na seznamu obrambnega ministrstva za evakuacijo, se medtem še vedno ni uspela prebiti do Kabula. Ko bodo prispeli v afganistansko prestolnico, se bodo morali prebiti še v varni del letališča, ki ga nadzorujejo ameriški in turški vojaki. Predstavnica ministrstva Jerica Pavšič je dejala, da “se zanje išče najvarnejša pot”. Kot smo že večkrat poročali, na tamkajšnjem letališču vlada kaos, saj na tisoče ljudi želi zapustiti državo.

Z ministrstva za obrambo so sicer v večernih urah sporočili, da se drugi sodelavec Slovenske vojske, ki je tudi za prosil za pomoč, na podlagi lastne ocene varnostnih razmer za premik v Kabul še ni odločil. Tako kot družina, ki je v Slovenijo prispela v petek zvečer, pa ima tudi druga družina že zagotovljen pravni status v Sloveniji.

Evakuacijo je organiziralo ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin. Predstavnica ministrstva Jerica Pavšič nam je dopoldne potrdila, da je evakuacija v sklepni fazi, podrobnosti pa zaradi zagotavljanja varnosti družine ne želijo razkriti. Država jih po naših informacijah ne bo nastanila v azilnem domu, kot je sprva kazalo, ampak v enem od stanovanj v državni lasti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje