Šolak za MSNBC: “Šestdeset odstotkov prebivalcev Srbije živi v Matrici”

Svet 22. Jan 202213:32 > 13:50 0 komentarjev
Dragan Šolak
United Media Group

Ustanovitelj skupine United Group Dragan Šolak je za ameriško televizijsko mrežo MSNBC povedal, da je stanje na področju svobode govora in medijske svobode v Srbiji zelo resno.

“Mislim, da to lahko najbolje pojasnimo s filmom Matrica, ki smo ga vsi gledali. Mislim, da 60 odstotkov prebivalcev žal živi v Matrici, kjer je vsaka informacija, ki jo pridobijo, zelo nadzorovana in prihaja iz enega vira; živijo v svetu, kjer je občutek, ki ga dobijo, potem ko jih informirajo televizija, radio, digitalni mediji ali tisk, popolnoma lažen. Zelo težko se je v tej situaciji prebiti z glasom o tem, kaj se zares dogaja,” je Šolakove izjave povzel N1 Srbija.

Po njegovi oceni se situacija poslabšuje iz dneva v dan.

“Imamo režim, ki ga vodi predsednik Aleksandar Vučić, ki je bil v času režima Slobodana Miloševića minister propagande in ki se je v zadnjih 20 letih očitno učil, kako naj bo pripravljen na te nove subtilne prijeme proti svobodi medijev. V Srbiji imamo približno 2000 medijev, med katerimi bi jih mogoče 12 lahko označil za neodvisne,” je dejal Šolak.

MSNBC je ob tem navedel rezultate trimesečne raziskave poročanja srbskih televizijskih postaj, pri čemer se sklicuje na skupino BIRODI in New York Times, ki so pokazale, da je bilo Vučiću namenjenih več kot 44 ur poročanja, pri čemer je bil v 87 odstotkih tega časa prikazan pozitivno. Medtem so bile v tem obdobju vodilni opozicijski stranki namenjene pičle tri ure in v 83 odstotkih tega časa je bilo poročanje o njej negativno.

Srbski parlament očitno enostrankarski, ocenjuje Šolak. “V Evropi ima samo Belorusija takšen parlament. Strašno je, kaj se lahko zgodi, ko imamo države in režime, ki popolnoma nadzorujejo misli svojega naroda. Če ne dobimo pomoči mednarodne skupnosti, če ne bomo novinarjem omogočili, da opravljajo svoje delo, mislim, da lahko pričakujemo lažne volitve,” je zaključil Šolak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!