Severna Irska na prelomnici: na volitvah prvič slavili nacionalisti Sinn Fein

Svet 07. Maj 202219:08 0 komentarjev
Michelle O'Neill
Jason Cairnduff/REUTERS

Rezultati volitev v regionalni parlament Severne Irske bodo, kot kaže, spremenili marsikaj. Na njih je namreč prvič slavila irska nacionalistična stranka Sinn Fein, ki se zavzema za združitev Severne Irske z Irsko. Njena voditeljica Michelle O'Neill je napovedala začetek nove dobe za Severno Irsko. Končnih rezultatov regionalnih volitev sicer še ni, a so v Demokratični stranki unionistov (DUP) že priznali poraz.

Voditeljica Sinn Feina Michelle O’Neill je po zmagi na regionalnih volitvah napovedala “novo dobo” za Severno Irsko. Med drugim je napovedala “zdravo razpravo” o tem, kako bi končali vladavino Združenega kraljestva.

“Danes prihaja nova doba. To je odločilni trenutek za našo politiko in naše ljudi,” je dejala O’Neill po razglasitvi rezultatov v njenem volilnem okrožju. “Ponudila bom vodenje, ki bo vključujoče, ki bo spodbujalo različnost, zagotavljalo pravice in enakost vsem, ki so bili v preteklosti izključeni, diskriminirani ali spregledani,” je dodala po navedbah tiskovne agencije AFP.

Končnih rezultatov volitev, ki so bile v četrtek, še ni, a je medtem že postalo jasno, da bo zmagala irska nacionalistična stranka Sinn Fein, ki si prizadeva tudi za združitev Severne Irske z Irsko. Poraz so že priznali tudi v rivalski stranki DUP. “Kot vse kaže, bo Sinn Fein izšla kot največja stranka,” je za Sky News dejal vodja DUP Jeffrey Donaldson. Hkrati je zavrnil možnost, da bi se pridružili regionalni vladi v Belfastu, če britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona ne bo spremenila severnoirskega protokola v sporazumu z EU po brexitu. V stranki pričakujejo, da bo Johnson izpolnil obljube in spremenil “mejo v Irskem morju”, saj je Severna Irska v zameno za to, da lahko ohrani mehko mejo z Irsko, morala uvesti nadzor blaga, ki potuje v ali iz drugih delov Združenega kraljestva.

Jeffrey Donaldson
Jeffrey Donaldson (PROFIMEDIA)

A v skladu z velikonočnim sporazumom iz leta 1998, ki je po treh desetletjih končal versko in politično nasilje na Severnem Irskem, si zgodovinsko gledano sprti strani delita oblast in regionalne vlade ni mogoče vzpostaviti samostojno. O’Neill bi tako lahko postala prva ministrica, a bi morala pri oblikovanju vlade sodelovati tudi stranka DUP. “Želim si vlado na Severnem Irskem, ampak mora sloneti na trdnih temeljih,” je poudaril Donaldson.

Po drugi strani ga je O’Neill posredno že opozorila, da so “ljudje spregovorili”. “Naše delo je, da jim prisluhnemo. In pričakujem, da jim bodo drugi tudi,” je dejala. Poudarila je, da bo prva naloga regionalne vlade predvsem soočanje z draginjo v Združenem kraljestvu. Hkrati pa je dodala, da “že poteka zdrava razprava” o ponovni združitvi Irske. “Imejmo zdravo razpravo o tem, kakšna bo naša prihodnost,” je pozvala najverjetnejša prihodnja prva ministrica severnoirske regionalne vlade.

Kaj bo zdaj sledilo, ostaja odprto. Že v ponedeljek naj bi se z O’Neill in Donaldsonom sestal sekretar za Severno Irsko v britanski vladi Brandon Lewis, obe stranki pa bosta imeli nato 24 tednov časa za oblikovanje vlade, ali pa bo treba volitve ponoviti, navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!