Severna Koreja izstrelila že osmo balistično raketo letos

Svet 27. Feb 202209:48 3 komentarji
Balistična raketa, Severna KOreja
Yonhap via REUTERS

Severna Koreja je izstrelila balistično raketo, je sporočila Južna Koreja. Današnja izstrelitev je že osma letos. Pjongjang je tako po mesecu dni relativnega miru med zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu in v času, ko se svet osredotoča na Ukrajino, ponovno začel preizkušati orožje.

Južnokorejska vojska je sporočila, da je zaznala balistično raketo, ki jo je Pjongjang zjutraj izstrelil proti Japonskemu morju. Najnovejša raketa je letela okoli 300 kilometrov daleč in dosegla višino približno 620 kilometrov, so sporočili. Ugotovitve južnokorejske vojske je potrdila tudi Japonska.

Pjongjang se je kljub mednarodnim sankcijam osredotočil na svoj vojaški razvoj in prejšnji mesec zagrozil, da bo opustil moratorij na uporabo orožja dolgega dosega in jedrskega orožja, ki ga je sam razglasil. Analitiki so predvidevali, da bo Severna Koreja nove teste izvedla že v četrtek in tako izkoristila osredotočenost ZDA na rusko invazijo v Ukrajini.

Severna Koreja je januarja testirala najmočnejšo raketo od leta 2017, ko so propadla odmevna pogajanja med voditeljem Kim Jong-Unom in takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Med zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu je država iz spoštovanja do svoje edine večje zaveznice Kitajske prekinila testiranje, menijo analitiki. Strokovnjaki menijo, da obstaja možnost, da bo Pjongjang večji preizkus orožja znova izvedel 15. aprila na 110. rojstni dan Kim Il-Sunga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje