Severna Koreja naj bi izstrelila več vodenih raket

Svet 28. Jan 202410:10 0 komentarjev
severna koreja
Foto: PROFIMEDIA

Severna Koreja je po navedbah Seula danes s svoje vzhodne obale izstrelila več vodenih raket. Gre za zadnjo izmed podobnih potez Pjongjanga, s katerimi v zadnjem času krepi napetosti v regiji. Pred le nekaj dnevi je Severna Koreja v Rumeno morje izstrelila več vodenih raket, ki naj bi predstavljale novo generacijo strateških manevrirnih izstrelkov.

Južnokorejska vojska je danes javila, da je zaznala več vodenih raket, izstreljenih v vode blizu severnokorejskega pristanišča Sinpo. Niti število niti natančna vrsta raket zaenkrat po poročanju tujih tiskovnih agencij nista znana.

V nasprotju z balističnimi testiranje vodenih raket v skladu s trenutnimi sankcijami ZN proti Pjongjangu ni prepovedano. Manevrirni izstrelki imajo sicer običajno reaktivni pogon in letijo na manjši višini kot bolj izpopolnjene balistične rakete, zato jih je težje odkriti in prestrezati.

Odnosi med Korejama se v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povečala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA. Obe strani sta tudi opustili ključne sporazume za zmanjšanje napetosti in okrepili varnost na meji. ZDA in Južna Koreja sta okrepili vojaško sodelovanje in izvedli že več skupnih vojaških vaj.

Severnokorejski voditelj Kim Džong un je večkrat pozval k okrepljenim pripravam na vojno, prejšnji teden pa je Južno Korejo označil za glavnega sovražnika svoje države ter zagrozil z vojno v primeru ozemeljskih kršitev. Južnokorejski predsednik Joon Suk-yeol je svojemu kabinetu v odzivu dejal, da bo Južna Koreja v primeru provokacije severne sosede silovito odgovorila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!