Severna Koreja razkrila podmornico, ki velja za ključni del jedrskega programa

Svet 08. Sep 202307:55 4 komentarji
Jedrska podmornica, Severna Koreja
PROFIMEDIA

Severna Koreja je predstavila svojo prvo taktično jedrsko podmornico, poroča severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA. Po besedah severnokorejskega voditelja Kima Jong-una bo podmornica"skokovito okrepila jedrsko odvračanje države".

Pjongjang trdi, da podmornica lahko nosi jedrsko orožje. Kim si že več let prizadeva za razvoj te podmornice, ki velja za ključni del njegovega programa jedrskega orožja, poroča britanski BBC.

Podmornica bo “opravljala svojo bojno nalogo kot eno od ključnih podvodnih ofenzivnih sredstev pomorskih sil” Severne Koreje, je na slovesnosti dejal Kim, poročanje KCNA povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot je poudaril, bo Severna Koreja obstoječe podmornice spremenila v bojne podmornice, opremljene z jedrskim orožjem.

Na fotografijah, ki so jih objavili državni mediji, Kim stoji v ladjedelnici, obkrožen z mornariškimi častniki in v senci ogromne črne podmornice, ki je po navedbah Pjongjanga sposobna izstreliti jedrsko orožje.

Zaenkrat ni jasno, koliko raket lahko nosi in izstreli nova podmornica. Po poročanju južnokorejskih medijev je iz fotografij, ki jih je objavila severnokorejska tiskovna agencija KCNA, razvidnih deset izstrelitvenih cevi, ki bi lahko bile namenjene za izstrelitev balističnih raket.

Kim je nedavno izjavil, da mora severnokorejska mornarica postati “del državnega jedrskega odvračanja”. Za Severno Korejo sicer veljajo mednarodne sankcije zaradi njenega programa jedrskega orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje