Severna Makedonija zaradi požarov za 30 dni razglasila izredne razmere

Svet 05. Avg 202121:36 0 komentarjev
Požari v Grčiji
Costas Baltas/REUTERS

Severna Makedonija je zaradi povečanega števila požarov za 30 dni razglasila izredne razmere. Večino požarov povzročijo prebivalci, aretirali so štiri požigalce. S helikopterji je na pomoč priskočila Srbija, požar pomagajo gasiti tudi gasilci iz Bolgarije, Slovenija je na pomoč poslala 50 gasilcev.

Severna Makedonija je zaradi povečanega števila požarov za 30 dni razglasila izredne razmere. Velja popolna prepoved gibanja po gozdnih območjih, poroča N1 Srbija.

Podpredsednik vlade Artan Grubi je dejal, da je vzrok za več kot 80 odstotkov požarov človek. Aretirali so štiri osumljene požiga, med njimi je tudi albanski državljan, je sporočila policija.

V Severni Makedoniji trenutno gori desetine požarov, najhuje so prizadeta območja okoli mest Bitola, Strumice, Kumanova in Štipa. Včeraj so bile razmere najbolj kritične v okolici Pehčeva, Kumanovega in Makedonskega Broda. Pri gašenju v okolici Pehčeva je sodelovalo pet helikopterjev, tri med njimi je posodila Srbija. Tudi včeraj je sodelovalo več helikopterjev, a so popoldne morali zaradi previsokih temperatur pristati. Pri gašenju sodelujejo tudi bolgarski gasilci. Ponekod je gašenje oteženo zaradi nedostopnega terena.

Na pomoč je včeraj odšla tudi enota skoraj 50 pripadnikov gasilskih enot in civilne zaščite iz Slovenije. Šlo bo za zahtevno intervencijo v Severni Makedoniji, saj jim vremenske razmere zaradi izjemne vročine niso v prid, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

V vasi Čelopek je včeraj pogorelo več stavb, domačih živali in travnatih površin. Po informacijah vaščanov, naj bi v požaru umrla ženska, ki se ni pravočasno evakuirala. Tega pristojne institucije še niso potrdile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!