Severnoirski policisti po spodletelem bombnem napadu prijeli tri osumljence

Svet 19. Nov 202214:12
Britanska policija
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

V okviru preiskave poskusa umora dveh policistov v okrožju Tyrone na Severnem Irskem je policija v petek zvečer v okviru protiteroristične zakonodaje prijela tri moške.

V prvem tovrstnem poskusu napada na Severnem Irskem v zadnjih letih sta bila policista v četrtek zvečer na rutinski patrulji v mestu Strabane blizu meje z Republiko Irsko, ko je ob njunem vozilu eksplodirala bomba.

V eksploziji nista bila poškodovana, sta jo pa slišala in videla v daljavi. Ko sta se vrnila k vozilu, sta na njem našla dokaze o poškodbah zaradi eksplozije. Kasneje so našli morebitno komandno žico za improvizirano napravo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je sprožila preiskavo napada, zaradi kraja napada in predhodnih incidentov pa sumijo v morebitno vpletenost odpadniške republikanske skrajne skupine Nova Ira.

Iz policije so nato danes na Twitterju sporočili, da je protiteroristična enota, ki preiskuje poskus umora policistov, v petek zvečer aretirala tri moške in opravila več preiskav v mestu Strabane. Dva moška, stara 36 let in enega 28-letnika, so prijeli na podlagi zakona o terorizmu.

Vodja protiteroristične enote Bobby Singleton je v petek neuspeli napad v živahnem stanovanjskem območju obsodil kot “popolnoma nepremišljen”.

Napad so obsodili številni politiki, tudi irski premier Micheal Martin in britanski sekretar za Severno Irsko Chris Heaton-Harris ter predstavniki glavnih severnoirskih strank.

Napad se je zgodil sredi političnih nestabilnosti na Severnem Irskem, ki zaradi trenj glede trgovinskega dogovora z Evropsko unijo po brexitu že skoraj vse leto nima delujoče vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.