Severnoirski premier odstopil zaradi trgovinskih dogovorov po brexitu

Svet 03. Feb 202221:37 > 21:37 0 komentarjev
Paul Givan
PROFIMEDIA

Severnoirski unionistični premier Paul Givan je danes sporočil, da je odstopil zaradi nezadovoljstva svojega tabora nad carinskimi ureditvami po brexitu, za katere pravijo, da ogrožajo mesto Severne Irske v Združenem kraljestvu. To odpira novo politično krizo in obdobje negotovosti na Severnem Irskem.

“Današnji dan zaznamuje konec tega, kar je bil privilegij mojega življenja,” je dejal Paul Givan med govorom v Belfastu. Givanov odstop je bil pričakovan, saj je vodja njegove demokratske unionistične stranke (DUP) Jeffrey Donaldson lani v protestu proti dogovorom grozil, da bo zrušil decentralizirano vlado v Belfastu. “Zdaj je čas, da rečemo dovolj,” je dejal vodja DUP Jeffrey Donaldson, za katerega severnoirski protokol predstavlja “eksistencialno grožnjo za unijo in prihodnost Severne Irske znotraj Združenega kraljestva”.

Britanski minister za Severno Irsko Brandon Lewis je dejal, da je “zelo razočaran” in pozval DUP, naj “takoj” vrne severnoirskega premierja na položaj. “Prednostna naloga vlade Združenega kraljestva je videti severnoirsko izvršno oblast, ki si prizadeva za boljšo, uspešnejšo in skupno prihodnost za vse prebivalce Severne Irske,” je dodal.

Givanov odstop posledično pomeni tudi odstop podpredsednice vlade

Voditeljica Sinn Feina Mary Lou McDonald, ki se zavzema za priključitev Severne Irske k sosednji Irski, je medtem pozvala k izvedbi takojšnjih volitev, ki so sicer predvidene za maj. “Če ni delujoče izvršne oblasti, je treba razpisati predčasne volitve, ljudje morajo povedati svoje mnenje,” je dejala. DUP se sicer na naslednjih lokalnih volitvah obeta veliko tveganje, v javnomnenjskih raziskavah namreč prednjači Sinn Fein.

Givanov odhod sicer posledično pomeni tudi odstop podpredsednice vlade Michelle O’Neill iz republikanske stranke Sinn Fein, s katero si oblast delijo unionisti. Gre za pogoj iz mirovnega sporazuma iz leta 1998, ki je končal tri desetletja sektaškega nasilja med Irsko in Severno Irsko. Drugi ministri v decentralizirani upravi v Belfastu lahko ostanejo na svojem mestu, toda izvršna oblast zdaj ne more sprejemati nobenih pomembnih odločitev, vključno s svojim proračunom.

Severnoirski protokol je namenjen preprečevanju vstopa nepreverjenega blaga iz Velike Britanije na enotni evropski trg prek sosednje Irske. Toda DUP in druge probritanske unionistične stranke protokolu nasprotujejo, saj trdijo, da je meja na Irskem morju oslabila pripadnost Severne Irske z Združenim kraljestvom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!